Maia Sandu: Este foarte puțin posibilă renegocierea Acordului cu FMI

Solicitată de moderatoare să răspundă dacă unele condiționalități din Acordul cu FMI vor fi renegociate în contextul nemulțumirilor apărute în societatea premierul a declarat că este „foarte puțin posibil”.
„În condițiile în care ne dorim să se meargă la Consiliul FMI în septembrie, respectiv toate lucrurile trebuie transmise din timp pentru a fi examinate. Noi sperăm să mergem în septembrie pentru ca să putem obține banii de la UE imediat. Știți că este o condiție a UE, pentru debursarea banilor de la Bruxelles ca să avem program cu FMI, dar doamna ministră va discuta mai pe larg politica fiscală cu toate părțile interesate și în special cu antreprenorii și companiile”, a spus Maia Sandu.
Totodată, Maia Sandu a zis că nu există riscul ca cetățenii să nu-și primească salariile și pensiile, iar găurile din buget vor fi acoperite cu următoarele tranșe din partea UE.
„Nu sunt tăieri de salarii. Dacă ar fi rămas guvernarea precedentă, ar fi blocat 30 la suta din cheltuieli. Am prevenit acest dezastru, ne-am străduit să luăm măsuri pentru a nu afecta oamenii cu venituri mici”, a declarat Maia Sandu.
Aceasta a anunțat că următoarele două tranșe din partea UE ar putea veni în tomna acestui an.
„Sperăm ca următoarele două tranșe din partea UE să vină în acest an, în toamnă. Mai sperăm la un împrumut de la Guvernul României”, a specificat Maia Sandu.
Amintim că Igor Dodon a încurajat Guvernul să renegocieze cu FMI unele dintre condiționalitățile incluse în programul de finanțare cu FIM.
De asemenea amintim că Guvernul a decis să modifice, de la 1 ianuarie 2020, sistemul de impozitare în favoarea persoanelor cu venituri modeste: Moldovenii cu venituri de peste 30 mii de lei și mai mari nu vor mai beneficia de scutirea personală anuală, dar cota unică de 12% la impozitul pe venit pentru persoanele fizice rămâne neschimbată.
Taxele pentru poluarea mediului vor crește, în special taxa pentru plastic se va majora cu 50%, iar tichetele de masă vor fi anulate. Vor fi anulate facilitățile fiscale care nu au scopul de echitate socială, cum ar fi înlesnirile pentru jocurile de noroc și pentru parteneriatele publice-private, dar și eliminarea cotei de 10% la TVA pentru hotele, restaurante și cafenele.