Actualitate

Maia Sandu, în clasamentul anual „Politico” al celor mai influenți oameni din Europa

POLITICO a publicat clasamentul anula al celor mai influenți oameni din Europa. Pe lângă cea mai puternică persoană de pe continent, lista este împărțită în trei categorii – făcători, visători și perturbatori – fiecare reprezentând un tip diferit de putere.

Cel mai puternic om din Europa, conform clasamentului, este premierul italian Mario Draghi.

În clasament se regăsește și președintele R. Moldova, Maia Sandu. Ea a fost inclusă în categoria „Visători” și are drept descriere cuvântul „funambulul”.

N.R. – FUNAMBÚL, -Ă, funambuli, -e, adj., s. m. și f. (Persoană) Acrobat care merge/umblă pe sârmă/funie.

„În calitate de președinte al Moldovei, provocarea Maiei Sandu va fi echilibrarea Estului și Vestul, în timp ce navighează în cea mai săracă țară din Europa din apele tulburi în care a fost blocată de la sfârșitul Războiului Rece. Liderul cel mai sincer reformist al țării de când s-a despărțit de Uniunea Sovietică în urmă cu trei decenii, Sandu are acum spațiul politic pentru a începe să-și promoveze agenda de reforme interne.. Aceasta include angajamente de a pune capăt fărădelegii și de a elimina corupția, ridicând în același timp nivelul de trai și declanșând o economie națională sclerotică.

Sandu a câștigat pentru prima dată funcția în 2020, dar Partidul ei pentru Acțiune și Solidaritate a asigurat o alunecare de teren la alegerile parlamentare din acest an, dând echipei sale controlul asupra pârghiilor critice ale puterii executive. Lucrurile au început de atunci să se miște mai repede. Au fost numiți noi procurori șefi și au fost declanșate anchete, în timp ce mulți din elita ex-oligarhică a țării au fugit.

Sandu – un fost oficial al Băncii Mondiale, în vârstă de 49 de ani, ce a studiat la Harvard, care se pare că se bucură de o relație caldă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – este nesfârșit pro-UE. Cu toate acestea, ea a avut grijă să mențină Moscova pe poziție, nedorind aderarea la NATO și promovând aderarea la UE ca o aspirație pe termen lung în loc de o prioritate politică. În loc să declanșeze un cutremur geopolitic, ea spune că visul ei este „a construi Europa acasă”.

Acest act de frânghie este deosebit de important pentru securitatea energetică a micuței țări, Moldova încheie simultan un nou acord de furnizare de gaze cu Rusia, în timp ce aprovizionează alternative prin Ucraina, plătite cu granturi UE. Ceea ce s-a chinuit până acum Sandu să abordeze este o problemă mult mai greu de echilibrat: disputa asupra Transnistriei, o republică separatistă susținută de trupele ruse. Deși a cerut trupelor să plece, încă nu există nicio perspectivă de a rezolva unul dintre conflictele înghețate ale Europei”, așa o rezintă „Politico” pe Maia Sandu.

Alături de președintele R. Moldova, în clasamentul realizat de „Politico” se mai regăsesc nume cunoscute precum Ursul von der Leyen, Anne Hidalgo, Donald Tusk, Laura Codruța Covesi, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și alții.

Clasamentul poate fi văzut AICI.

deschide.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *