Moldova

Maia Sandu: Lovitura de stat din Republica Moldova a vrut să organizeze “wagnerii”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că grupul terorist rus Wagner se află în spatele tentativei zădărnicite a Rusiei de a organiza o lovitură de stat în Moldova la începutul acestui an.

Sandu a declarat acest lucru într-un interviu acordat Financial Times.

Președintele a spus, fără a da detalii, că grupul lui Evgheni Prigojin, fondatorul acum decedat al grupului Wagner, a fost în spatele complotului de lovitură de stat din țara sa.

În acest sens, ea a subliniat că Rusia își exercită în mod activ influența asupra Republicii Moldova prin intermediul livrărilor de gaze, al atacurilor hibride, inclusiv al instrumentelor cibernetice, și al amenințărilor legate de regiunea separatistă pro-rusă “Transnistria”.

“Rusia își va spori presiunea asupra Republicii Moldova. Au încercat în sectorul energetic și au eșuat. Au încercat să răstoarne guvernul și au eșuat. Iar acum încearcă să intervină masiv în alegerile noastre, folosind bani mulți”, a declarat Sandu.

Ea a declarat că serviciile de securitate moldovenești au descoperit cel puțin 20 de milioane de euro din banii rușilor care au intrat în țară pentru a exercita influență politică.

“Instrumentele pe care le folosesc pentru a introduce bani în țară sunt foarte diverse. Am văzut că, pentru o vreme, ei doar trimiteau moldoveni la Moscova cu avionul, via Armenia. Iar acești oameni aduceau înapoi câte 10.000 de euro fiecare. Recent, am văzut că aduceau carduri bancare emise în Dubai”, a explicat președintele.

Rusia a exercitat presiuni asupra Republicii Moldova încă de la începutul președinției Maiei Sandu în 2020, fiind nemulțumită de opiniile sale prooccidentale și de dorința de a obține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Intru-un fel bine va face si nu aveti nici macar un singur maotiv sa va plangeti ! Daca cereati unirea cu Romania aceste mizerii ale Moscovei nu se mai puteau “intampla”. Dar voi, curvelor, ce ati ales ? Ati ales sa preacurviti: si cu ala, si cu ala, dar mai abitir cu Rusia. Acum aveti extraordinarul tupeu sa va plangeti ? Si mai ales Maia Sandu, care a preacurvit si preacurveste de oriateori “se iveste” ocazia: funeralii nationale nemeritate pt Mircea Snegur – fost iubitor de Rusia, funeralii pt Druta – la fel fost iubitor de Rusia, asta ca sa dau doar exeple recente, fara sa caut in trecutul Maiei Sandu…. Acum are tupeul Maia Sandu sa se planga ? Mars cunoana de aici ! Trebuia sa ceri unirea cu Romania si trebuirloe aste nu mai existau !

  2. Ha ! Bună propunere ! Însă au fost și sunt contra reUnirii și Germania, și SUA, și Marea Britanie, și Franța…

    1. Nu e adevarat. De unde ai scos asta ? Daca poporul vrea Europa nu s-ar opune, de altfel nici nu ar avea cum. Si… daca ar fi fost cum zici tu, Franta si Germania nu mai bagau bani in RM. S-a si recunoscut ca e o operatiune riscanta din cauza balansarii alegatorilor din RM cand cu partidele pro-europene, cand cu cele pro-ruse. De aici presiunea facuta de Maia Sandu pt eliminarea partidelor care primesc finantare din Rusia: vezi partidul Sor si alte partide. In concluzie: ceea ce ai scris tu este fals.

  3. Madame Sandu e o moldovenistă sadea, îi place România numai dacă bagă banul la ea în respublikă, altfel fiecare cu țara lui. Vorba molotovenilor: atât s-o prinit, tăt normal șî bravo!!!

  4. Aoleu, am omis să remarc titlul scris în cea mai păsărească molotoivănească posibil: „Lovitura de stat din Republica Moldova a vrut să organizeze “wagnerii”…”. Înțelege fiecare ce poate sau ce vrea din păsăreasca asta. Eu înțeleg că nica nu-nțeleg… eu beu, puțîn cîti puțin… pân mi sî pari c-îs ziarist…

  5. Redactati, domnilor titlul. Ce “jurnalist” l-a ticluit ? Din titlul vostru am inteles ca lovitura de stat din Moldova a avut drept scop organizarea wagnerilor. Vă pot oferi o variantă mai puţin deocheată. Maia Sandu: Lovitura de stat din Republica Moldova a fost organizată şi de mercenarii din gruparea “wagner”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *