Actualitate

Maia Sandu pentru presa rusă: 25% din cetățenii noștri vorbesc limba rusă. Ce spun cifrele recensământului din 2014

Președintele ales Maia Sandu a oferit un interviu larg portalului rusesc rbc.ru. Printre altele această declară că: „Am început să vorbesc mai mult în limba rusă. În R. Moldova avem 25% din populația care este vorbitoare de limbă rusă”.

Ce spun cifrele Recensământului din 2014 

Vorbitori de „moldovenească” – 52,7%, vorbitori de română – 23,2%, vorbitori de rusă – 13,5%, 2,7% în limba ucraineană și aceeași pondere pentru limba găgăuză, 1,0% – limba bulgară. În comparație cu 2004, se atestă o scădere cu 1,6 % a ponderii persoanelor a căror limbă maternă este rusă și ucraineană.

La recensământul din 2014, înregistrarea datelor despre etnie, limba maternă, limba vorbită de obicei și religie s-a efectuat la dorința şi libera declarație a persoanei. Astfel, informația privind etnia este disponibilă pentru 2 754, 7 mi persoane (98,2% din total populație recenzată). S-au declarat moldoveni 75,1% din populaţie, 7,0% – români, ucraineni – 6,6%, găgăuzi – 4,6%, ruşi – 4,1%, bulgari -1,9%, romi – 0,3%, iar alte etnii constituie 0,5% din populaţie.

Dacă Maia Sandu are dreptate și 25% din cetățenii noștri vorbesc limba rusă, înseamnă că statul R. Moldova a eșuat lamentabil în a proteja minoritățile etnice din R. Moldova de rusificarea la care au fost supuși.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *