Actualitate

Maia Sandu și-a legalizat vechiul său consiler german


 

Cine este „noul” (vechiul) consilier al Președintelui Republicii Moldova ?

Dacă facem abstracție de persoana „Înalt Consilier al UE” aceasta știre nu conține nimic de natura să atragă atenția presei. Nu este nici primul și nici ultimul birocrat european, finanțat generos din fondurile UE pentru a tăia frunze la câini pe malurile Bâcului. Chiar dacă Delegația UE anunță că dl. Hans Martin Sieg și-a început recent activitatea în cadrul Administrației Prezidențiale, în realitate acesta activează demult la președenție, fiind supranumit de presă „omul din umbra Maiei Sandu care face și desface ițele politice de la Chișinău”.

Potrivit podul.ro, Martin Sieg a fost ani în șir un fel de sfetnic tainic al PAS, responsabil de facilitarea finanțări externe destinate educării aripei de tineret a partidului, finanțarea ONG-urile și mass media apropiată acestui partide.

Relația cu Iurie Leancă

Martin Sieg s-a implicat prima dată în problemele interne ale Republicii Moldova în 2010, când a făcut mai multe vizite în Transnistria, cu scopul de a documenta situația social-politică din regiune.

În perioada 2013-2015, Hans Martin Sieg a ocupat o funcție, care i-a permis să influențeze în mod oficial deciziile autorităților din Republica Moldova.
El a fost consilier al premierului Iurie Leancă. Conform unei investigații efectuată de RISE Moldova, Leancă a apelat la fondurile puse la dispoziție de miliardarul George Soros pentru a-și plăti cîțiva consilieri. Tranzacția financiară a fost efectuată prin intermediul unui institut german – Institut für Europäische Politik (Institutul de Politici Europene)- care a organizat training-uri anticorupție împreună cu care oamenii fostului premier.

Aceștia erau Eugeniu Sturza, Valeriu Prohnițchi, Vladislav Kulminski și Liliana Vițu-Eșanu, care primeau lunar în medie un salariu de 4.200 dolari. Acești bani erau un fel de “bonus” la salariul plătit de Guvern.

După căderea Guvernului Leancă, în 2015 Hans Martin Sieg, împreună cu Vladislav Kulminski și Eugeniu Sturza, au fondat Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care colaborează intens cu german Institut für Europäische Politik.

În perioada 2016-2018, Sieg s-a implicat activ în consilierea opoziției parlamentare și extraparlamentare, inclusiv prin facilitarea unor finanțări externe destinate „educării unei noi clase politice”.

El vizita Republica Moldova cel puțin o dată pe lună, timp de 3-4 zile. În timpul vizitelor, Hans Martin Sieg s-a întîlnit cu liderii politici din Moldova, dar și cu reprezentanți ai unor ONG-uri, analiști politici și jurnaliști.

Presiuni asupra lui Andrei Năstase

Cetățeanul german este considerat drept unul dintre cei care au pus presiuni pe Andrei Năstase, în 2016, pentru ca acesta să renunțe la candidatura sa la Președinție în favoarea Maiei Sandu.

Este și unul dintre arhitecții Blocului electoral ACUM DA-PAS, dar și a Alianței de guvernare a Blocului ACUM cu PSRM.
Din informațiile scheme.md, în aprilie 2019, la o întîlnire la care au participat Mihai Popșoi și Dine Perciun de la PAS, dar și Liviu Vovc cu Dinu Plîngău, de la PPDA, cetățeanul german a instruit reprezentanții blocului ACUM asupra tacticii de comunicare cu exponenții altor partide politice și asupra următorilor pași pe care urma să-i întreprindă în vederea coabitării politice și eventualei alianțe parlamentare.

NOTĂ: Hans Martin Sieg a exercitat mai multe funcții atît în instituțiile guvernamentale germane – consilier pentru politică externă a fracțiunii CDU în cadrul Bundestangului German și consilierul deputatului Manfred Grund din Bundestag, precum și în cadrul organizațiilor internaționale, care au ca scop extinderea UE și NATO, analiza politicii externe și de securitate, reforma instituțională și promovarea democrației de tip occidental în spațiul post-sovietic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *