Actualitate

Maia Sandu solicită demisia in corpore a conducerii Institutului Național de Justiție / VIDEO

„Este clar că nici în procuratură, nici în sistemul judecatoresc nu există o masă critică de oameni care să vrea să curețe sistemul. Avem nevoie de procurori și judecatori noi, cât mai mulți ca să îi înlocuiască pe toți cei corupți și lași, de unde să-i luăm? În Republica Moldova este o instituție care pregătește judecători și procurori – Institutul Național de Justiție”, a spus prim-ministra.

Potrivit ei, pentru perioada academică octombrie 2019 – aprilie 2021 au fost planificate doar 20 de locuri pentru procurori și 20 pentru judecatori, în timp ce pentru reformarea sistemului e nevoie de sute.

Instituția a fost creată în 2006, iar scopul a fost formarea inițială a candidaților la funcții și formarea continuă a celor aflați în funcție.

„Institutia nu si-a atins scopul, dacă analizăm situația catastrofală din sistemul justiției. Atât pregatirea, cât și formarea continuă sunt sub orice standarde. De aceea solicit demisia conducerii acestui institut”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

Menționăm că organul suprem de conducere al Institutului Național al Justiției este consiliul alcătuit din 13 membri, dintre care:

a) 7 membri desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor instanțelor judecătorești de diferite niveluri;

b) 4 membri desemnați de Consiliul Superior al Procurorilor din rândul procurorilor de diferite niveluri;

c) un membru desemnat de Ministerul Justiției;

d) un membru, profesor titular de drept, desemnat de Consiliul Rectorilor din Republica Moldova.

Mandatul membrilor Consiliului este de o durată de 4 ani și poate fi reînnoit doar o singură dată.

Calitatea de membru al Consiliului încetează la expirarea mandatului, la cerere sau în caz de deces. Membrul Consiliului poate fi revocat de către autoritatea care l-a desemnat în cazul existenței circumstanțelor care exclud posibilitatea executării mandatului, precum și la cererea Consiliului, adoptată cu votul a două treimi din numărul membrilor, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor.

Funcția de director al Institutului este deținută de către Diana Scobioală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *