Maia Sandu solicită demisia in corpore a conducerii Institutului Național de Justiție / VIDEO

Potrivit ei, pentru perioada academică octombrie 2019 – aprilie 2021 au fost planificate doar 20 de locuri pentru procurori și 20 pentru judecatori, în timp ce pentru reformarea sistemului e nevoie de sute.
Instituția a fost creată în 2006, iar scopul a fost formarea inițială a candidaților la funcții și formarea continuă a celor aflați în funcție.
„Institutia nu si-a atins scopul, dacă analizăm situația catastrofală din sistemul justiției. Atât pregatirea, cât și formarea continuă sunt sub orice standarde. De aceea solicit demisia conducerii acestui institut”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.
Menționăm că organul suprem de conducere al Institutului Național al Justiției este consiliul alcătuit din 13 membri, dintre care:
a) 7 membri desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor instanțelor judecătorești de diferite niveluri;
b) 4 membri desemnați de Consiliul Superior al Procurorilor din rândul procurorilor de diferite niveluri;
c) un membru desemnat de Ministerul Justiției;
d) un membru, profesor titular de drept, desemnat de Consiliul Rectorilor din Republica Moldova.
Mandatul membrilor Consiliului este de o durată de 4 ani și poate fi reînnoit doar o singură dată.
Calitatea de membru al Consiliului încetează la expirarea mandatului, la cerere sau în caz de deces. Membrul Consiliului poate fi revocat de către autoritatea care l-a desemnat în cazul existenței circumstanțelor care exclud posibilitatea executării mandatului, precum și la cererea Consiliului, adoptată cu votul a două treimi din numărul membrilor, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor.
Funcția de director al Institutului este deținută de către Diana Scobioală.