Actualitate

Maia Sandu solicită organizarea unui referendum pentru aderarea la UE și anunță că va candida pentru un nou mandat

La trei ani de mandat, președinta Maia Sandu anunță că va candida pentru un nou mandat și că solicită Parlamentului organizarea unui referendum.

„Dragi cetățeni, după 3 ani de mandat, am reușit să deschidem negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Un lucru care părea imposibil cu 3 ani în urmă. Pentru această realizare istorică, au muncit mulți oameni, s-au depus eforturi imense și fiecare contribuție – din partea funcționarilor publici, din partea societății civile, din partea fiecărui cetățean – a contat. Cu câțiva ani în urmă, am pornit, împreună cu cetățenii, pe un drum al transformării Moldovei într-o țară mai bună.

Când am pornit pe acest drum, corupția din Moldova devenea tot mai multă, iar libertatea – tot mai puțină. Clanurile corupte de la putere păreau de neclintit. Moldova devenise o țară izolată, despre care se vorbea doar ca loc al spălării banilor și al sărăciei cronice. Speranța că avem o șansă de a schimba lucrurile în bine devenea tot mai mică.

Dar am continuat să luptăm pentru lucrurile în care credem. Țara noastră a trăit și victorii, și înfrângeri. Însă niciodată nu ne-am oprit din drum. Iar azi vorbim despre Moldova cu speranță. Umăr la umăr, pe acest drum, am câștigat dreptul de a ne decide singuri soarta și încrederea că putem construi acasă un stat european. Moldova se sprijină azi pe o coaliție de țări-prietene care ne ajută și ne protejează. Și, după mulți ani, vedem lumină pe acest drum. În aceste zile Uniunea Europeană a spus un DA ferm pentru parcursul nostru european.

Mai avem multe de făcut. Și cel mai important este să asigurăm pace și un viitor mai bun pentru toate familiile și copiii Moldovei. Avem garanția unui asemenea viitor doar ca stat membru al Uniunii Europene”, afirmă șefa statului.

În context, solicită Parlamentului organizarea unui referendum, care ar urma să aibă loc la toamna viitoare.

„Tocmai de aceea, cred că este necesar să spunem clar – toată țara – ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare. Mi-am asumat să fac tot ce ține de mine pentru a duce la capăt misiunea integrării europene. Am obținut sprijinul statelor membre pentru acest parcurs și am nevoie de sprijinul vostru, dragi moldoveni, pentru a reuși. Mai avem pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024.

Pe acest drum suntem foarte mulți – moldoveni din toate profesiile și din toate colțurile lumii. Indiferent de funcțiile în care suntem, de luptele pe care le purtăm, drumul nostru are aceleași obiective – în țară să domnească pacea, dreptatea și buna înțelegere și toți cetățenii să aibă posibilitatea să trăiască bine acasă”, sublianiază președinta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Cu drag îi recomand ca la acest referendum să se pună în mod obligatoriu și întrebarea: Doriți ca integrarea în UE să se facă prin intermediul RE-UNIRII cu România?

    1. Cu tot respectul, dacă așa ar fi formulată întrebarea la referendum, sigur nu ar trece. “Moldovanul” are rânza mare și ține “coada” sus. Eu cunosc foarte bine situația din Basarabia. Mai mult de atât, am una în casă, are cetățenie româna, cred că iubește România, nu am argumente să susțin contrariul, dar unire nu vrea. Ce să vă mai zic de cei în vârstă, nostalgici după “hleb” cu două “capeici” sau basarabenii din nord, rusificați de le merg fulgii.

  2. Pentru că, pentru Unire, nu se omoară niciuna din clasele politice de pe malurile Prutului, Maia ar trebui să coaguleze toate forțele locale proeuropene. Care, să se deplaseze prin toate satele și să le explice oamenilor de ce-i mai bine cu Europa decât cu Rusia(care nu va mai fi vaca de muls din trecut).
    Dar, administrația ei trebuie să fie mult mai performantă, oamenii vor rezultate, dincolo de pomeni electorale. E un drum greu, dar moldovenii trebuie implicați, clasa politică pare, cel puțin din România, că e mereu paralelă cu cetățenii.

  3. Tinerii is satui si nu prea merg la vot. Batranii ramasi care merg la vot si la cat de rusificati sunt, tare ma tem de un rezultat negativ.

  4. Daca Maia Sandu ar fi fost convinsa de un rezultat negativ, nu ar fi initiat un “referendum”. Intrebare: cand Rusia (URSS) a inhatat jumatate din Moldova a fost prin referendum ? De ce acum, dupa 1812 si 28 iunie 1940, se cere referendum ? Vrea Maia Sandu sa le demonstreze rusilor ca s-a schimbat ceva ? Pai oricum rusii nu tin seama de nici un referendum, ci de ce le convine, cand le convine. “Referendumul” este inutil, dupa parerea mea.

    1. Bravo, mama, de trei ori BRAVO – cand ai dreptate, trebuie sa fie recunoscuta. Aia fac numai ceea ce doresc, …. asa cum declara bulibasa lor daunazi, acela ce-si aseza “egalii”, ori mai bine zis omologii ori subomologii lui – aisa mai scunzi decat el, ori chiar cei mai rasariti ca el, pe scaune mai joase, basca ca- i mai tine si la chilometrii de masa.

  5. Totodata, acest “și anunță că va candida pentru un nou mandat” sa fi fost adevarata intentie a Maiei Sandu, iar organizarea “referendumului” sa fie un mijloc de a-si atrage votantii la referendum ca si cand ar fi votantii ei. O incercare de a-si fideliza alegatorii. Nu este o miscare cinstita cuplarea anuntuli candidaturii cu referendumul, am explicat de ce. Dar asemenea lovituri pe sub masa se practica, mai ales in RM, unde alegatorii-s nepasatori si detaliile nu conteaza. E o miscare de imagine, care s-o tina pe Maia Sandu in fruntea statului,, ca principala locomotiva ce trage RM in Uniunea Europeana (in fapt asa si este, dar modalitatea aleasa este perversa). Maia Sandu vrea astfel sa puna distanta intre ea si plutonu de candidati prezidentiabili.

  6. Dacă vrei să faci dint-o treabă un căcălău, un rahat, apoi fă referendum pe astă treabă. Altceva în afară de căcălău nu se v-a primi. Poate îi spune cineva și lui Sandu, că cu intelectul cam rău o duce… Și, din care referendum pe astă lume, oriunde și oricînd, a eșit ceva bun? Este măcar un singur exemplu pozitiv? A stîrnit un nătăfleașă ideia sta idioată cu referendum, și toi șin isonul. Ca idee e idioată și cretină din toate punctele de vedere. La moldoveni o să iasă? ha-ha-ha… cum de nu, fac popălăii lui Gundeaev, împreună cu șorii și dodonii, praf din ideaia asta debilă și idioată cu referendumul

  7. Stimata doamna presedinte, imi permit a va da un sfat prietenesc: UITATI IDEEA CU REFERENDUMUL! SI ANUME CAT MAI REPEDE! Am impresia ca nu va cunoasteti paporul maldavinesc de la Mascva intocmire… Paporul dvs o sa aleaga fara nici macar sa clipeasca aderarea la fratii rusi si tat ce mai are de a face cu dansii, cu ruschi mir. “Ca asa ghine era cu dansii! Ca sa shiba maladetz, iata cum sa lucreze palitica: Pasapoarte romanesti ca sa nierjem la Iuropa – DA, bani de la fascisti resp. tigani – DA, studii gratis la Romania – DA. Dar Iuropa – categoric NU! Noi nu ni vindem tarisoara noastra draga la fascisti si aniericani! Noi suntem paporul maldavinesc, cum ne-a zis tatuca Stalin, dupa ce ne-a scapat de bunelu!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *