Moldova

Maia Sandu susține un acord de apărare semnat cu Franţa: Putin trebuie oprit

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pledează în favoarea unei susţineri sporite a Ucrainei, un ”meterez” al Republicii Moldova ”atât timp cât Kievul rezistă” şi consideră că ”trebuie ca Vladimir Putin să fie oprit” de dragul securităţii europene, într-un interviu publicat în ediţia de vineri a cotidianului Le Monde, potrivit news.ro.

”Azi ne simţim în securitate mulţumită rezistenţei Ucrainei, însă Europa – nu doar Europa, ci toate ţările care ţin la respectarea frontierelor lor – ar trebui să înţeleagă că Vladimir Putin trebuie să fie oprit. Dacă vrem pace, trebuie să ajutăm Ucraina prin toate mijloacele”, declară cotidianului francez şefa acestei ţări situate între România şi Ucraina.

”Cred că mulţi (europeni) înţeleg acum că Vladimir Putin nu se va opri. Trebuie (…) să găsim mijlocul de a fi mai eficienţi în susţinerea Ucrainei”, subliniază ea, în marja unei vizite oficiale la Paris.

Maia Sandu salută un acord de apărare semnat joi cu Franţa, ”o primă etapă în vederea ajutării consolidării securităţii (Republicii) Modova şi a regiunii” Europei de Est.

Acest acord prevede deschiderea, în lunile următoare, a unei misiuni de apărare permanentă la Chişinău.

Acest acord nu include însă garanţii de securitate, subliniază o sursă diplomatică moldoveană.

Republica Moldova este ţinta unui ”amestec” rus care ”creşte pe măsură ce” această fostă ţară sovietică înaintează ”către integrarea în Europa”, subliniază preşedinta acestei ţări cu 2,6 milioane de locuitori.

Chişinăul se teme de o ascensiune a dezinformării odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale şi unui referendum pe tema aderării la Uniunea Europeană (UE), prevăzute în toamnă, după ce Cei 27 au decis să deschidă negocieri de aderare a R.Moldova la Uniune.

”PRESIUNE SPORITĂ”

Potrivit unor experţi, Rusia, nemulţumită de faptul că Chişinăul se îndreaptă către UE, foloseşte regiunea separatistă moldoveană Transnistria pentru a exercita presiuni asupra autorităţilor moldovene.

La sfârşitul lui februarie, separatişti proruşi din Transnistria au cerut Rusiei ”măsuri de protecţie” împotriva ”presiunii sporite” pe care o exercită, acuză ei, R.Moldova.

Însă ”situaţia în Transnistria este stabilă”, susţine preşedinta moldoveană.

”Acest «apel» (al separatiştilor proruşi moldoveni) apare într-o perioadă în care regimul de la Tiraspol a cerut atât Rusiei, cât şi UE, Organizaţiei Cooperării şi Dezvoltării Economice (OCDE) şi ONU bani, dar nu şi o susţinere miliatră”.

Ea dă asigurări că un număr ”considerabil de persoane” din această regiune a ”cerut paşaport” moldovean, de la începutul Războiului din Uceraina.

”Azi, 90% dintre transnistreni deţin acest paşaport. Asta înseamnă că ei înţeleg importanţa păcii şi că că vor să-şi lege viitorul de Republica Moldova”, apeciază ea.

”Am văzut, de asemenea, mulţi bărbaţi tineri venind la Chişinău, pentru a evita să fie înrolaţi în armata rusă”, declară Maia Sandu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ministrul de externe italian Antonio Tajani: ”Nu cred că NATO ar trebui să intre în Ucraina”, a spus Tajani, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat din nou această posibilitate. ”Militarii noştri se descurcă bine cu ceea ce fac în Marea Roşie pentru a ne proteja navele, se descurcă bine în Liban, în Africa şi Irak, ei sunt aducători de pace şi libertate, noi nu suntem în război cu Rusia”. Macaronarul asta ar fi trebuit sa fie trup si suflet cu romanii, de partea romanilor, pt ca sunt fratii nostri cei mai apropiati ca limba. Si ce face macaronarul ? Zice ca pe el il intereseaza Marea Rosie. Fii de curve au fost si raman italienii. O cana de apa nu merita astia. Sa ii vad ce-or sa faca daca vor evea vreodata nevoie de ajutor, ca de exemplu daca explodeaza Vezuviul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *