Economie

Majorarea tarifelor. „Vinovați pentru situația creată sunt Plahotniuc și Filat”

Odată ce vor crește tarifele la energia electrică, se vor scumpi și produsele alimentare, iar cetățenii simpli vor simți pe deplin consecințele miliardului de dolari furat din Republica Moldova.

Vineri, pe la miezul nopții, după dezbaterile care au durat în jur de 17 ore, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis majorarea tarifelor pentru energia electrică. Curentul livrat de Gas Natural Fenosa s-a scumpit cu 37%. Prețul unui kilowatt-oră a crescut de la 1,58 lei până la 2,16 lei. Consumatorii din nordul țării vor plăti şi mai mult. Tariful pentru un kilowatt-oră, în cazul companiei Red Nord-Vest, a ajuns la 2,33 lei faţă de 1,73 lei. Locuitorii raioanelor deservite de Red Nord vor achita 2,23 lei în loc 1, 71 lei, cât costă acum. Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a spus că majorarea de aproape 35%, în medie, a tarifelor la energia electrică reflectă exclusiv deprecierea leului. „Am făcut o ajustare doar la cursul valutar mediu pentru anul 2015”, a declarat acesta pentru Radio Europa Liberă. Sergiu Ciobanu spune că, la majorare, ANRE s-a condus de cursul mediu de schimb de 19,3 lei pentru un dolar, prognozat de Ministerul Economiei, pentru anul curent. Cursul mediu din anul trecut a fost de 14,04 lei pentru un dolar, leul depreciindu-se cu aproximativ 37 la sută față de dolar. Același motiv l-au invocat și furnizorii de energie electrică. „În tarif, cursul leului este de 11,83 lei pentru un dolar, iar astăzi avem 19,05 lei pe dolar. Actualul curs acoperă doar 61% din tarif”, a declarat directorul Gas Natural Fenosa, Silvia Radu.

Chiar dacă motivul este clar, furnizorii au venit cu propuneri de majorare ce ar fi putut provoca un adevărat șoc pentru bugetul unei familii simple. Gas Natural Fenosa, de exemplu, a solicitat o majorare de 119% a tarifului pentru consumatorii finali, ceea ce înseamnă că 1kWh ar fi costat 5,05 lei. RED Nord din Bălți a cerut la rândul său o majorare de două ori a tarifelor finale. ANRE nu a satisfăcut nici solicitarea de majorare a tarifului cu 85%, de către întreprinderea de stat RED Nord-Vest. „Înțelegem că situația social-economică este dificilă, dar peste 70% din utilaje au un înalt grad de uzură, de aceea am cerut o creștere mai mare a tarifelor”, a declarat Mihai Șeremet, directorul general al RED Nord-Vest.

ANRE precizează că dacă nu s-ar fi devalorizat leul, atunci am fi putut vorbi de ieftinirea, dar nu de scumpirea curentului electric. „Dacă nu am fi avut această depreciere, am fi discutat astăzi despre o reducere a tarifului cu 10 bani pentru kWh”, a spus Alexandru Ursu, specialist în Departamentul tarife și analize economice al Agenției. Noile tarife vor intra în vigoare în momentul în care vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Vom plăti mai mult pentru pâine

Majorarea tarifelor la curent electric vor avea drept efect scumpirea produselor alimentare. Producătorii deocamdată nu recalculează prețurile, dar dau de înțeles că o vor face. „Prețurile pe servicii așa și au rămas. Noi primim, prelucrăm și păstrăm cereale. Știm că s-au majorat tarifele la curent electric. În contractele noastre este un punct care prevede că dacă se schimbă tarifele, se schimbă și prețurile”, a declarat reprezentantul Combinatului de colectare și prelucrare a cerealelor din Fălești. Cei de la fabrica de conserve „Alfa-Nistru”, din Soroca, ne-au comunicat că încă nu au luat nicio decizie. „Până nu apare informația în Monitorul Oficial, nu putem să vă spunem nimic”, spun aceștia. Pe de altă parte, economiștii celui mai mare producător de pâine din țară S.A.„Franzeluța” au și început recalculările cheltuielilor de producere, scrie noi.md. Conducerea întreprinderii a comunicat că schimbarea prețurilor la pâine va urma după ce decizia ANRE va intra în vigoare (adică după publicarea în Monitorul Oficial). „Atunci vom putea calcula costul pâinii și a produselor de panificație. Vineri am putea ști deja ceva mai mult despre noile prețuri”, au comunicat reprezentanții întreprinderii.

Victor Parlicov, expert economic


 
Consumatorii trebuie să înțeleagă că majorarea de tarife nu poate fi evitată – nu pentru că ANRE-ul este rău sau că se întâmplă ceva în sectorul energetic. Asta este o consecință directă a miliardului furat, ceea ce a depreciat leul. Și dacă furtul miliardului pare abstract, pentru că nu l-au ținut în mână, oamenii vor simți în schimb factura pentru energie electrică și trebuie să înțeleagă că aceasta este consecința miliardului furat de clasa politică pe care am ales-o noi toți”.

VOX POPULI

„Îi sfătuiesc pe oameni să iasă la un protest masiv”

Majorările tarifelor la energia electrică i-a indispus mult pe locuitorii Chișinăului.

Vasile, 35 de ani
Va fi o pierdere din bugetul familiei. Lucrăm în Moldova, iar salariile nu sunt mari. Ar fi bine ca ele să crească odată cu tarifele la serviciile comunale.

Ianina, 67 de ani
Toți oamenii vor fi afectați, pentru că în Chișinău locuiesc mulți pensionari. Trebuie să fie o indexare a pensiilor în funcție de majorarea prețurilor, dar de obicei, prețurile cresc mai repede decât pensiile. Va fi greu, desigur. Vom trece la lumânări. Stau cu mama, pensionară și ea. Iarna jumătate din pensiile noastre se duce pentru servicii comunale. Ne ajung bani de cartofi și varză, dar dacă vrem să cumpărăm încălțăminte sau haine atunci trebuie să economisim. Dar nu avem ce face, nu putem pleca nicăieri și ne adaptăm la noile condiții. Mergem în Europa, chiar și în România pensiile sunt mari, dar până ajungem acolo, vom supraviețui în Moldova. Am trecut prin anii 90, apoi a fost o perioadă de stabilitate și acum iarăși se începe…

Adrian, 18 ani
Eu cred că toți furnizorii au văzut în furtul miliardului o oportunitate de a mări tarifele. Pierderile se pun pe seama poporului, dar poporul nu are bani. Acum nu e mare diferența între consumul de la sat și oraș. Desigur, nu vorbesc de o băbuță care umblă cu lumânarea, ci de o gospodărie normală, unde este și calculator, și mașină de spălat. Eu sunt din Măgdăcești, părinții o să achite mai mult pe servicii comunale, când o parte din bani puteau să-mi dea mie.

Victor, 32 de ani
S-au mărit tarifele la energia electrică? Nu știam. Ce să fac, am să plătesc regulat cum am plătit până acum. Eu nu pot să fac nimic.

Gheorghe, 47 de ani
Mă afectează foarte grav, fiindcă salariul nu se mărește, dar comunalele cresc. Am auzit că și Apă-Canal vrea să majoreze tariful. Va fi o catastrofă pentru familia mea. Cred că pentru pensionari e și mai grav. Iarna, 50% din bugetul familiei se duce pentru achitarea curentului electric. La mine acasă totul funcționează în baza energiei electrice: boiler, electrocasnice, încălzirea podelei etc. Am trăit sărac și am să trăiesc și mai sărac. Eu mă gândesc că vinovați pentru toată situația creată sunt Plahotniuc și Filat.

Violeta, 40 de ani
Vom suferi pentru că suntem bugetari. Tariful se calculează după pierderile care sunt în rețea. Eu presupun că ei ne asumă nouă miliardul acela furat ca să acoperim noi toate cheltuielile. Consider că e o aberație. Dacă lumea o să stea și o să gândească „Las că merge și așa” o să fie foarte rău. Trebuie să ieșim și să demonstrăm faptul că nu suntem indiferenți de ceea ce se întâmplă. Chiar aș sfătui oamenii să se strângă și să mergem la un protest masiv pentru a demonstra că noi nu suntem indiferenți față de cheltuielile pe care le pun pe umerii noștri nejustificat. Am o familie mare, respectiv consumul de apă și lumină este mare, cazangeria din casă funcționează cu gaz, și atunci când ni se impun niște majorări de 40%, suntem afectați foarte mult, pentru că practic în Moldova nu trăiești, dar supraviețuiești.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *