Mai mult de jumătate dintre cetățenii americani chestionați se arată de acord cu afirmația că apărarea Ucrainei este „de importanță vitală” pentru interesele naționale americane.
Mai mult de jumătate dintre alegătorii americani doresc ca Ucraina să se alăture NATO, arată un sondaj realizat de Redfield & Wilton Strategies pentru revista Newsweek.
Studiul a fost realizat pe 4 aprilie și a implicat 1.500 de americani care pot vota la alegeri. Rezultatele au arătat un sprijin larg pentru extinderea NATO și implicarea continuă a SUA în alianță, în ciuda solicitărilor din ce în ce mai puternice pentru o schimbare a priorităților SUA pentru a muta concentrarea Washingtonului asupra regiunii Asia-Pacific și asupra confruntării cu China.
O ușoară majoritate a americanilor chestionați au susținut cererea Ucrainei de a adera la NATO, declarând că fie susțin pe deplin (30%), fie susțin (25%) o astfel de extindere a alianței. Unul din zece s-a exprimat fie categoric împotriva (5%), fie pur și simplu împotriva (5%). 26% dintre respondenți au recunoscut că nu le pasă, 7% au spus că nu pot răspunde.
Respondenții au fost de asemenea de acord că apărarea Ucrainei este „vitală” pentru interesele naționale americane. 27% dintre americanii chestionați au fost ferm de acord cu acest lucru, iar 29% „oarecum de acord”. În același timp, 22% resping categoric această afirmație, 7% sunt în dezacord, 5% au fost dezacord categoric și 9% nu au putut să dea un răspuns.
Newsweek notează că la Kiev, articolul 5 al NATO privind apărarea colectivă este considerat singura protecție suficientă împotriva agresiunii repetate a Rusiei. Ideea apartenenței la alianță este populară în rândul alegătorilor ucraineni, iar intenția de a adera la bloc este consacrată în Constituția națională.
Pentru o lungă perioadă de timp, Kievulului i-a fost refuzat chiar un plan de acțiune pentru aderare din cauza temerilor că ar provoca intervenția lui Vladimir Putin, iar după 2014 – pentru a evita conflictul direct cu trupele ruse și separatiștii proruși din Crimeea și regiunile din Donbas.
James Rogers, cofondatorul British Geostrategic Research Council, a declarat pentru Newsweek că „sprijinul majoritar covârșitor pentru extinderea NATO” este remarcabil, având în vedere dezbaterea politică din jurul acestui subiect.
„Știu că în Marea Britanie, cel puțin până anul trecut, nu a existat prea multă conștientizare a Ucrainei”, a adăugat el, menționând că rezistența Kievului la o invazie rusă la scară largă a atras și continuă să atragă atenția oamenilor din Occident.
Fabrice Pothier, fostul director de planificare politică al NATO, a declarat pentru Newsweek că factorii de decizie ai alianței înclină spre acceptarea Kievului, în ciuda rezistenței acerbe a Rusiei și a ezitării tradiționale a unor state occidentale.
Chiar și liderii G7 și liderii europeni au înțeles că nu există altă cale. Din conversațiile mele din ultimele luni reiese clar că se poate vorbi despre apartenența la NATO a Ucrainei în locuri precum Berlinul – unde înainte era un tabu complet și oamenii părăseau masa – dar acum s-a schimbat situația”, a spus Pottier.
„Toată lumea va avea păreri diferite despre momentul aderării, dar cred că acum există o înțelegere fundamentală despre cât de departe este dispus să meargă Putin și că nu există nimic altceva care să-l poată opri în afară de NATO”, a adăugat el.
Sursa: Ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Americanii originali, sint atit de batuti in cap incit marea lor majortare nu au IQ >80, nu pot sa arate pe harta unde se afla Ukris.