ActualitateExterne

Malala Yousafzai, criticată pentru un musical produs împreună cu Hillary Clinton

Pakistaneza Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, se confruntă cu critici în ţara sa natală după o reclamă realizată pentru un musical despre sufragete, pe care îl produce împreună cu Hillary Clinton, transmite joi AFP, potrivit Agerpres.

Pe reţeaua X, persoane anonime şi comentatori au criticat-o pe Malala pentru că a apărut pe Broadway alături de fostul secretar de stat al Statelor Unite Hillary Clinton – sub mandatul căreia atacuri cu drone au ucis civili în Pakistan – şi pentru că nu s-a pronunţat cu privire la războiul din Gaza, acuzând-o de “dublu standard”.

Malala Yousafzai, în vârstă de 26 de ani, este văzută drept o activistă care luptă cu obstinaţie pentru drepturile femeilor, fiind lăudată în întreaga lume, însă cercurile islamiste şi o parte semnificativă a opiniei publice pakistaneze o consideră un “agent al Statelor Unite” creat pentru a corupe tinerii.

După prima reprezentaţie a spectacolului “Suffs”, cercul criticilor pare să se fi lărgit, incluzând mai nou personalităţi ale feminismului din Pakistan.

“Am apărat-o pe Malala în toţi aceşti ani, dar acum nu o mai urmăresc. Este foarte greu să îi mai iei apărarea după şase luni”, a scris activista Leena Ghani făcând referire la războiul lansat de Israel în Gaza drept răspuns la atacul mortal comis de Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie.

“O admir pe Malala din 2011”, a scris la rândul său editorialista Mehr Tarar pe reţeaua X, dar “colaborarea ei teatrală cu Hillary Clinton – care apără sprijinul constant al Americii la genocidul palestinienilor – reprezintă o adevărată lovitură la adresa credibilităţii sale de apărătoare a drepturilor omului”.

Hillary Clinton a declarat că sprijină războiul împotriva Hamas şi a respins apelurile pentru încetarea focului în Gaza. Ea a făcut apel, de asemenea, la protejarea civililor din micul teritoriu controlat de mişcarea islamistă din 2007.

“Malala, ne-ai dezamăgit”, a scris profesoara şi activista feministă Nida Kirmani, citată de AFP.

Multe voci din Pakistan au acuzat-o pe Malala Yousafzai că nu şi-a exprimat solidaritatea cu palestinienii. Tânăra a condamnat anterior în mod public moartea civililor din Gaza şi a făcut apel la o încetare a focului.

The New York Times a relatat că, la premiera “Suffs”, Malala a purtat o insignă roşie cu o inimă neagră, un semn de susţinere a încetării focului.

După aceste critici, tânăra şi-a afirmat marţi, pe reţeaua socială X, susţinerea faţă de locuitorii din Gaza şi a condamnat războiul condus de Israel. “Vreau să nu existe nicio confuzie cu privire la susţinerea mea faţă de oamenii din Gaza”, a scris Malala Yousafzai.

“Nu trebuie să vedem mai multe cadavre, şcoli bombardate şi copii înfometaţi pentru a înţelege că o încetare a focului este urgentă şi necesară. Am condamnat şi voi continua să condamn guvernul israelian pentru încălcările dreptului internaţional şi pentru crimele sale de război”, a adăugat ea.

Tânăra originară din Valea Swat, în nord-vestul Pakistanului, a fost împuşcată în cap, în 2012, de talibani. Tratată de urgenţă în Marea Britanie, ea a devenit ulterior un simbol mondial al rezistenţei în faţa extremismului religios şi vocea fetelor private de accesul la educaţie. În 2014, ea a devenit cea mai tânără laureată din istoria Premiului Nobel pentru Pace.

De când a fost atacată, ea a revenit în ţara sa natală de doar două ori.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *