Cultură

Manualele de literatură: o mărturisire

Am participat în câteva proiecte importante, printre care aş numi cel de modernizare a curriculei la disciplina respectivă şi proiectul „Educaţie de calitate în mediul rural din Republica Moldova”. Drept rezultat, a venit invitaţia din partea unei edituri de a fi autor al unui manual de literatură universală pentru clasa a X-a, în limba rusă, care a şi apărut ulterior la Editura „Lumina”.

În continuare, la Editura „Prut Internaţional” în 2012, am publicat manualul de literatură universală pentru clasa a XII-a, în limba română, pentru care am și primit premiul special pentru literatură şi artă al Ministerului Tineretului şi Sportului. Anul acesta vom publica cel de-al treilea manual de literatură universală, pentru clasa a XI-a, şi tot pentru şcoala naţională. Manualele în limba română le-am elaborat împreună cu soţia mea, Maria Pilchin, şi colega noastră, profesoara de la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău, Natalia Grâu-Roşior.

Conceperea manualului porneşte de la curriculumul disciplinei. Mereu încercăm să găsim un echilibru dintre imperativele disciplinei şi aşteptările liceenilor, căutăm puncte de intersectare a textelor propuse cu realitatea imediată, oferim o lectură problematizantă, stimulatoare pentru dezvoltarea gândirii.

Ivan Pilchin 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *