Manualele de literatură: o mărturisire
Am participat în câteva proiecte importante, printre care aş numi cel de modernizare a curriculei la disciplina respectivă şi proiectul „Educaţie de calitate în mediul rural din Republica Moldova”. Drept rezultat, a venit invitaţia din partea unei edituri de a fi autor al unui manual de literatură universală pentru clasa a X-a, în limba rusă, care a şi apărut ulterior la Editura „Lumina”.
În continuare, la Editura „Prut Internaţional” în 2012, am publicat manualul de literatură universală pentru clasa a XII-a, în limba română, pentru care am și primit premiul special pentru literatură şi artă al Ministerului Tineretului şi Sportului. Anul acesta vom publica cel de-al treilea manual de literatură universală, pentru clasa a XI-a, şi tot pentru şcoala naţională. Manualele în limba română le-am elaborat împreună cu soţia mea, Maria Pilchin, şi colega noastră, profesoara de la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău, Natalia Grâu-Roşior.
Conceperea manualului porneşte de la curriculumul disciplinei. Mereu încercăm să găsim un echilibru dintre imperativele disciplinei şi aşteptările liceenilor, căutăm puncte de intersectare a textelor propuse cu realitatea imediată, oferim o lectură problematizantă, stimulatoare pentru dezvoltarea gândirii.
Ivan Pilchin
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!