Actualitate

Marcela Țușcă: Metafora iaurtului a lui Goșu, revelatoare – „Ce vor, mă, păcătoșii de moldoveni, să mănânce și ei? Dați-le iaurt, numai să tacă cu geopolitica și Unirea”

Bref, nu vă uitați dupa scuze, gafe, retractări târzii. Ei chiar așa și cred, să nu aveți nici cea mai mică îndoială: vorba lui Doru Dendiu, pentru ei chiar a fost un război civil, între români și ruși, rămâne de stabilit, dacă mai e nevoie, de partea cui luptă ei.

Acestea nu sunt accidente retorice, ci o întreagă paradigmă morală, politică: parcursul lor – personal, academic, ideologic reflectă această paradigmă, pe care o vedem astăzi în plină desfășurare în Moldova. Și n-are nicio legatură, în afară de rețeaua asta, cu interesul local.

R. Moldova reflectă, în miniatură, toate tarele ideologice care se manifestă la nivel european astăzi: stângism, etatism, asistențialism, relativism moral, ambiguitate față de Moscova, negarea propriei identități. Este exact ceea ce exprimă și absolvenții de MGIMO și CEU ajunși miniștri de externe.

Până și metafora iaurtului a lui Goșu e revelatoare, fie și involuntar, în acest sens: ce vor, mă, păcătoșii ăia de moldoveni? Să mănânce și ei? Dați-le, domne, iaurt, numai să tacă din gură cu geopolitica, cu integrarea euroatlantică, cu unirea cu Patria-Mumă samd.

Ce vreti, mă? Hai că noi avem de făcut NordStream aicea cu rușii, avem de deschis uzine Mercedes în Moscova, n-avem noi când să ne sfădim cu Putin pe Moldova, pe Ucraina, pe libertate, valori europene, APCE, Crimeea, Donbas. Na-va iaurt și tăceți dracului acolo. Că pe noi ne așteaptă contracte de miliarde cu rușii.

Da voi de cât iaurt aveți nevoie? Vine Maia și restabilește dialogul cu partenerii de dezvoltare. Cât? 100 de milioane asistență macrofinanciară externă? 100 de milioane e bacșișul anual pe care-l lasă eurodeputații, papagali de-alde Siegfried și Cristi Preda, la cantina Parlamentului European. Strangeti, ma, chilipirul asta si dati-l prapaditilor aia sa aibă și ei de iaurt.

Aceeași poveste veche de când lumea:

Iaurt sau libertatea de a ți-l obține singur.

Alegeți, nesimțiților.

Dar aveti grijă ce alegeți că să nu ajungeți mai prost ca căruța aia de țărani, care au fost părinții și bunicii noștri, și care au ieșit după 45 de ani din URSS strigând libertate, suveranitate, limbă, alfabet, Eminescu să ne judece. Lucruri necuantificabile în borcane de iaurt, dar fără de care nici iaurt nu curge. Curge numai cât îți strecoară Goșu, Popescu, Siegfried și cu Preda.

Autor: Marcela Țușcă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *