Actualitate

Marea Britanie nu se teme ca UE să spună răspicat: Rusia este „cea mai acută amenințare directă” la adresa securității naționale

Boris Johnson a prezentat o revizuire cuprinzătoare a politicii militare și externe britanice.

Pentru a își putea aduce la bun sfârșit noile obiective stabilite, guvernul de la Londra, urmează să își sporească cheltuielile pentru următorii patru ani, în ceea ce privește apărarea și securitatea națională, cu 24 miliarde de lire sterline, ceea ce ar însemna 27,8 milirde de euro, o creștere considerabil de semnificativă de la cele 42,2 miliarde de lire sterline pe care le-a cheltuit în 2019-2020.

De asemenea, guvernul a venit și cu alte promisiuni și obiective cum ar fi investiții de zeci de miliarde de lire sterline în domenii precum cercetarea și dezvoltarea în știință și tehnologie (15 miliarde), combaterea schimbărilor climatice și promovarea biodiversității (17 miliarde) și lupta împotriva coronavirusului (13 miliarde).

În documentul prezentat de Johnson se subliniază că în momentul de față, parteneriatele economice și cele din domeniul apărării pe care le are Marea Britanie cu SUA sunt cele mai importante. Mai mult de atât, autoritățile britanice se angajează să extindă rolul UK la nivel mondial și își asumă obiective serioase în cadrul NATO.

Raportul de 116 pagini, intitulat „Marea Britanie globală într-o eră competitivă”, prezintă un șir de critici aspre aduse Rusiei.

„Federația Rusă va rămâne cea mai acută amenințare directă pentru Marea Britanie”, se spune în document.

„Rusia este cea mai serioasă provocare din regiune și vom colabora cu aliații NATO pentru a asigura un răspuns occidental unit, combinând eforturile militare, de informații și diplomatice”.

Ca parte a strategiei sale de descurajare a agresiunilor ruse, Marea Britanie își va mări numărul de focoase nucleare la 260, o creștere substanțială față de obiectivul anunțat anterior de 180, lucru care a deterioarat într-o oarecare măsură relația dintre cele două state.

Amintim că ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a acuzat guvernul britanic că și-ar fi încălcat angajamentele nucleare prin intermediul acestui plan de creștere a arsenalului nuclear al țării. De asemenea, înaltul oficial a declarat că relația politică dintre Moscova și Londra ar fi „aproape moartă”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *