Externe

Marea Britanie: Ofensiva Rusiei în Donbas ”și-a pierdut avântul și este mult întârziată”

Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei ”şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată”, declarat duminică dimineaţa serviciul de informaţii militare al Regatului Unit, transmite Reuters.

„În condiţiile actuale, este puţin probabil ca Rusia să-şi accelereze semnificativ ritmul de avansare în următoarele 30 de zile”, a adăugat serviciul de informaţii al armatei britanice în buletinul său regulat asupra situaţiei din Ucraina publicat pe Twitter.

Armata rusă, ce are angajate în Ucraina mai puţin de 100 de grupuri tactice la nivel de batalion (fiecare unitate de acest fel având, conform diferitelor surse, între 700 şi 1000 de militari), îşi suplimentează forţele pentru a încerca să ocupe complet provinciile Doneţk şi Lugansk.

Astfel, în acest timp forțele de apărare ucrainene încearcă să le respingă pe cele ruse, să izoleze unităţile acestora şi să perturbe cu atacuri de artilerie ruta de aprovizionare a armatei ruse.

Frontierele naturale create de râul Doneţ complică operaţiunile ambelor tabere. Acest râu şerpuit formează mlaştini şi câmpuri inundate.

Ruşii au încercat fără succes şi cu preţul unor pierderi grele să amplaseze mai multe pontoane pentru a traversa râul în vederea încercuirii trupelor ucrainene.

Imagini din satelit arată cel puţin trei astfel de pontoane distruse săptămâna trecută de trupele ucrainene şi de asemenea tancuri şi alte vehicule militare ruse distruse acolo. Având în vedere situaţia de pe teren, puţini se aşteaptă la vreun progres spectaculos a vreuneia dintre tabere în lunile următoare şi un război de uzură pare mai probabil.

Rușii ar fi lansat alte 9 atacuri în estul Ucrainei, potrivit Kyiv Independent. În același timp, grupul operațional tactic ”East” a precizat pe Facebook că forțele ucrainene au distrus un depozit în care se aflau nu mai puțin de 80 de soldați ruși, 3 tancuri, 2 transportoare blindate, sisteme de artilerie și alte trei echipamente militare.

Sâmbătă seara, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski declara că situația din Donbas rămâne foarte dificilă, în condițiile în care trupele rusești tot încearcă să obțină o cât de mică victorie.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *