Economie

Mariana Durleșteanu: Bugetul este sustenabil până în iunie 2021. R. Moldova poate intra în COLAPS FINANCIAR

Ea precizează într-o postare pe Facebook că nu reprezintă nicio formațiune politică și nu a solicitat așa ceva.
Deficitul bugetar poate ajunge la 28 de miliarde de lei

"Am acceptat propunerea în contextul situației fără precedent: criza politică, pandemică şi economică.

Atenționez ca bugetul statului este sustenabil până în iunie 2021 şi deficitul bugetar nu va fi de 14 mlrd de lei, ci dublu – respectiv țara poate intra in colaps financiar", afirmă fosta ministră a Finanțelor, în prezent, consiliera unui șef de la Kazmunaygaz International NV (anterior Grupul Rompetrol NV).

Totodată ea susţine că politicienii ar trebui să vină cu o "hartă de parcurs privind alegerile parlamentare anticipate", cu un proces clar cum vor fi declanșate, când vor fi şi cum va gestionată ţara în aceasta perioadă, şi constată că Guvernul Chicu şi majoritatea parlamentară nu au prevăzut bani pentru vaccinare.

"Vreau să văd clar ce cheltuieli se vor tăia sau de unde se vor găsi acele surse financiare ca să se asigure desfășurarea anticipatelor.

Ce facem cu programul de vaccinare care nu este bugetat, cum se vor aloca cheltuieli pentru teste COVID-19 si pentru asigurarea cheltuielilor păturilor vulnerabile intru a supraviețui în aceasta perioada. Cum susținem mediul de afaceri?", se întreabă Durleşteanu.

Colaps economic

Ea susţine că Moldova poate întra în 2021 în colaps economic, iar descreșterea economică va fi mult mai mare de 14% şi respectiv nu este clar cum se va asigura un buget al țării după iunie 2021.

În opinia ei pentru gestionarea responsabilă a acestei crize politice sociale şi economice este necesar un Guvern cu asumare de răspundere si independenta executivă separat de ambițiile Politicului.

De notat că Guvernul Chicu a prognozat pentru 2021 o creștere reală a PIB cu circa 4,7%, iar în termeni nominali volumul PIB va constitui 221,4 miliarde lei.

Totodată deficitul bugetar este estimat la circa 13,4 miliarde lei. În schimb Banca Mondială estimează că economia Republicii Moldova ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,8%, după o contracţie de 7,2% în 2020, pentru ca în 2022 creşterea economică să scadă la 3,7%.

În schimb Banca Mondială estimează că economia Republicii Moldova ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,8%, după o contracţie de 7,2% în 2020, pentru ca în 2022 creşterea economică să scadă la 3,7%. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *