MEGAPROIECT RUSESC: acuzații de corupție, risipă, deturnare de fonduri și incompetență.
"Proiectul Skolkovo", considerat drept o clonă a Silicon Valley, din America, ar trebui să fie, până în 2020, parcul științific care se învârte după Soare. În acest plan măreț, evaluat la peste 11 miliarde de euro, s-a băgat, până acum mai bine de un miliard. În jurul proiectului, demarat cu surle și trâmbițe, au apărut în 2010 și acuzații de corupție, risipă, deturnare de fonduri și incompetență. După revenirea lui Putin la președinție, s-a vorbit, pe la colțuri, de intrigi țesute la Kremlin, în acest caz, finalizate cu demisii la vârf și arestări.
Proiectul Skolkovo este copilul de suflet al fostului lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev. Dar promotorii lui de bază rămân Vladislav Surkov, ex eminența cenușie a Kremlinului, şi miliardarul rus Victor Vekselberg, care administrează fondul creat pentru ridicarea parcului ştiinţific. Valoarea totală a programelor de finanțare, anunțată de oficialii de la Moscova, este de 11, 5 miliarde de euro. Trei sferturi din sumă ar proveni din fonduri private, iar 3,1 miliarde de euro de la bugetul de stat. Proiectul este axat pe cinci domenii: tehnologia informaţiei, biotehnologie, eficienţă energetică, nucleară şi spaţială. Până în prezent, au fost create 1.000 de firme la Skolkovo, în care lucrează 13.000 de persoane. Contestatarii parcului științific sunt de părere că proiectul va fi un fiasco și că Rusia nu va deveni o țară a înaltei tehnologii decât dacă guvernul încetează să mai controleze economia şi lasă oamenii de afaceri să exploateze cum ştiu ei mai bine potenţialul inovator al ruşilor.
Anchetați pentru deturnare de fonduri
După revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin, proiectul demarat de Medvedev a fost ținta mai multor atacuri. Mai întâi, președintele rus a dat de înțeles că s-a terminat cu tratamentul preferențial. Și că banii nu vor mai veni așa simplu. Fundația însăși a anunțat recent că în primele luni ale lui 2013 a investit peste 40 de milioane de euro, mai mult cu 300% față de aceeași perioadă a anului trecut. Au urmat investigațiile. Două anchete penale au fost deschise pe numele directorilor executivi ai Fundației Skolkovo, care administrează acest proiect. Acțiunile, declanșate la începutul anului, s-au lăsat cu un val de arestări, la sediul Fundației. Acuzația principală a fost deturnare de fonduri, de 24 de milioane de ruble (700.000 de euro). Presa a scris că unul dintre acuzați, Alexei Beltiukov, numărul doi în ierarhia Skolkovo, i-ar fi dat acești bani lui Ilya Ponomariov, un opozant din Duma de Stat.
Scutiți de taxe și impozite
Firmele implicate în construirea Skolkovo sunt scutite de plata taxelor și a impozitelor. Pentru a pune pe picioare o rețea națională pentru afaceri, companiilor high-tech din întreaga Rusie li s-a promis un pachet de beneficii de nerefuzat: participanții nu vor trebui să plătească impozit pe profit, pe teren, taxe vamale sau TVA.
Demisii și demiteri
Totul a culminat cu mai multe demisii la vârf. Iar cea mai importantă a fost a lui Vladislav Surkov, influent vicepremier rus, considerat eminenţa cenuşie a puterii. Kremlinul a susținut că demisia lui nu are "nicio legătură" cu scandalul, în condițiile în care acesta făcea parte din Consiliul de Supraveghere de la Skolkovo și a criticat declanșarea anchetelor penale. Alți trei miniștri din Cabinetul Medvedev au fost demiși sau au demisionat.
Ziuanews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!