Actualitate

Membrii „Grupului Ilaşcu”, distinşi cu „Ordinul Republicii”

Distincţiile au fost conferite membrilor „Grupului Ilaşcu”, potrivit decretului, în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia remarcabilă la Mişcarea de Eliberare Naţională, pentru eroismul şi spiritul de sacrificiu manifestate în lupta pentru independenţa şi integritatea teritorială a R. Moldova şi pentru curajul şi dârzenia de care au dat dovadă în apărarea demnităţii umane şi naţionale în timpul detenţiei ilegale în temniţele regimului neconstituţional instalat în raioanele de est ale ţării.

Ştefan Urâtu, în prezent consilierul lui Mihai Ghimpu, s-a aflat în arestul autorităţilor transnistrene câteva luni. Petru Godiac a fost eliberat la 12 iunie 1994, iar Valeriu Garbuz – la 25 iulie 1994.Ilie Ilaşcu a fost eliberat la 5 mai în 2001, ca urmare a presiunilor exercitate asupra Rusiei de către structurile internaţionale.

Printre ultimii membri eliberaţi ai grupului au fost Alexandru Leşco care a ispăşit sentinţa autorităţilor separatiste în întregime, ieşind la libertate la 2 iunie 2004. Andrei Ivanţoc a fost eliberat la 2 iunie 2007, iar două zile mai târziu a survenit şi eliberarea lui Tudor Petrov-Popa.

Recent, Ilie Ilaşcu a anunţat că se va implica în procesele politice din R. Moldova şi îl va susţine pe Mihai Ghimpu şi formaţiunea sa – Partidul Liberal.

Timpul.md după Deca-press.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *