Internațional

Menţinerea sesiunilor plenare ale Parlamentului European la Strasbourg contribuie la combaterea euroscepticismului, susţine primăriţa oraşului francez

Primăriţa oraşului francez Strasbourg, ecologista Jeanne Barseghian, susţine că menţinerea sesiunilor plenare ale Parlamentului European (PE) la Strasbourg contribuie în special la combaterea ameninţării reprezentate de euroscepticism, comentează joi, 6 iulie, scrie Politico.eu.

Sute de europarlamentari se deplasează către capitala Alsaciei în fiecare lună pentru sesiunea plenară a Parlamentului European (PE).

Ultima astfel de sesiune înaintea vacanţei de vară din acest an este prevăzută pentru săptămâna viitoare, când aleşii europeni vor dezbate, printre altele, legislaţia privind vehiculele electrice şi libertatea presei. Acestea sunt doar câteva dintre cele 177 de dosare legislative rămase deschise cu mai puţin de un an până la alegerile europene din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

În pofida impactului asupra climei, călătoria la Strasbourg permite un contrapunct esenţial la percepţia negativă despre Bruxelles drept club de tehnocraţi şi lobby-işti infami, unde membrii Parlamentului European, care sunt aleşi în mod direct, se află pe o poziţie de importanţă mai mică comparativ cu alţi actori, a spus Barseghian.

”Imaginea pe care o avem despre această sferă europeană din Bruxelles este o formă de tehnocraţie opacă unde lobby-ul face legea şi nu răspunde nevoilor cetăţenilor”, a declarat ea.

În unele aspecte, a adăugat politiciana ecologistă franceză, PE este mai ”puternic” la Strasbourg decât în Bruxelles, unde se desfăşoară activitatea comisiilor europarlamentare de specialitate: ”Atunci când sunt aici, eurodeputaţii sunt într-un mediu unde sunt dedicaţi şi concentraţi pe ceea ce trebuie să voteze în Parlamentul European”.

”Este important să avem un Parlament European independent care vine să se întrunească la Strasbourg şi reprezintă cetăţenii europeni. Şi acest lucru, în opinia mea, combate euroscepticismul”, a accentuat Barseghian.

De asemenea, ea a a explicat că nu există nicio contradicţie în a fi primarul ecologist al unui oraş care primeşte mii de oameni care sosesc cu avionul. Potrivit acesteia, aproximativ două treimi dintre cei 705 de europarlamentari care vin la Strasbourg sosesc cu avionul la aeroportul din metropola germană Frankfurt, apoi ajung cu automobilul sau trenul în capitala Alsaciei.

”Nu voi spune: ”Fără zboruri”. Suntem al doilea oraş diplomatic francez, suntem o capitală europeană”, a insistat Jeanne Barseghian.

Parlamentul European (PE) îşi stabileşte calendarul anual de lucru pe baza unei propuneri a Conferinţei preşedinţilor, ce reuneşte preşedintele instituţiei şi liderii grupurilor politice europarlamentare.

Calendarul PE este împărţit în sesiuni plenare şi reuniuni şi cuprinde 12 sesiuni de câte patru zile la Strasbourg (cu excepţia anilor când au loc alegeri europene) şi minisesiuni adiţionale la Bruxelles, două săptămâni pe lună pentru reuniuni ale comisiilor PE şi ale delegaţiilor interparlamentare, o săptămână pe lună pentru reuniuni ale grupurilor politice şi patru săptămâni pe an în care eurodeputaţii se concentrează exclusiv pe activitatea în circumscripţiile electorale.

Anul viitor, Parlamentul European are programate 14 sesiuni plenare, dintre care 11 sesiuni de câte patru zile la Strasbourg, două sesiuni de câte două zile la Bruxelles şi o sesiune de o zi la Bruxelles cu ocazia Zilei de comemorare a victimelor Holocaustului. Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfăşura în perioada 6 – 9 iunie 2024.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *