Ultima oră

Mereu am insistat pe împărţirea teritorial-administrativă în judeţe deoarece așa era mai eficient

Eudochia Viziru, preşedintele Agenţiei pentru Dezvoltarea Regională şi Integrarea Europeană Ungheni, a spus că în 62% din localităţi sunt mai puţin de 1000 de locuitori. „Mereu am insistat pe împărţirea teritorial-administrativă în judeţe deoarece așa era mai eficient. În ultimii 12 ani avem plecări masive de populaţie și este necesară concentrarea autorităţilor locale. Avem o primărie cu 800 de locuitori, iar aceasta trebuie să aibă și primar, și secretar, și cadastru etc. În această situaţie, ineficienţa este mare. Este un imperativ al timpului să se facă reforma teritorial-administrativă”, a menţionat expertul, spunând că oamenii au înţeles necesitatea acesteia.

O primărie mai mare poate face mai multe proiecte. În mandatul care se scurge în raionul Ungheni au fost renovate grădiniţe, centre medicale, școli, s-au asigurat cu mobilier mai multe instituţii publice. Autorităţile au lucrat în special la proiecte de aprovizionare cu gaz și cu apă, au început proiectări pentru canalizarea localităţilor. Dar nu au fost construite încă staţii de epurare pentru a putea spune că apa este potabilă.

Primăriile care au reușit să facă proiecte bune sunt amplasate în zone mai favorizate, precum frontiera sau drumurile de importanţă naţională. Însă există și o zonă defavorizată, de unde oamenii au plecat masiv, sunt 7 primării care se descurcă greu și expertul crede că ar trebui acolo o singură primărie.

Drumurile rămân problema cea mai mare, acestea fiind în stare proastă, iar repararea lor este foarte costisitoare. În ultimii 4 ani, primăriile au reușit să construiască în variantă albă doar câte 2 sau 3 drumuri. Eudochia Viziru spune că primarii au nevoie de asistenţă specializată pentru a putea accesa proiectele internaţionale, dar și naţionale. E nevoie şi de mai multe ONG-uri care să susţină autorităţile.

Preşedintele Agenţiei pentru Dezvoltarea Regională şi Integrarea Europeană Ungheni își dorește ca cei aleși la 14 iunie să se ţină de cuvânt, iar promisiunile făcute să devină program de activitate, ca primarul și consilierii locali, dacă sunt din formaţiuni diferite, să ajungă la un consens. Și atât autorităţile centrale, cât și cele locale, să elaboreze și să implementeze strategii de dezvoltare.

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Ungheni.

Mariana Galben, IPN
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *