Social

Metode ieftine și ecologice de încălzire a apei, implementate într-un spital din Capitală

Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare folosește zilnic mai mult de 25 de tone de apă caldă zilnic pentru serviciile care le prestează. Instituția balneo-sanatorială utilizează această cantitate de apă pentru efectuarea procedurilor hidroterapeutice, inclusiv și pentru igiena pacienților internați.

Printre pacienți se numără persoanele cu dizabilități, veteranii de război, dar și oamenii cu maladii, afecțiuni ale aparatului locomotor în baza polițelor de asigurare medicală obligatorie. Ceilalți doritori care vor să beneficieze de tratament în această instituție, trebuie să achite o anumită sumă de bani.

Costurile pentru gazele naturale erau mari

Înainte ca instituția să implementeze o metodă ecologică de încălzire a apei, aceasta era încălzită în cazangeria instituției cu gaze naturale. Cazanele se suprasolicitau, iar costurile pentru gazele naturale erau foarte mari. Ulterior, s-a decis implementarea unui proiect pilot privind utilizarea colectoarelor solare pentru producerea apei calde menajere.

Sergiu Roșca, inginerul-șef al instituției, responsabil de proiect, spune că totul a pornit din 2011. „Pentru început, am urmărit experiența în acest domeniu din alte țări europene și am văzut cum se practică acolo. Am început încet să ne gândim asupra proiectului și am apelat la Fondul pentru Eficiență Energetică, ca apoi aceștia să ne ofere trei milioane de lei pentru realizarea planului. Centrul nostru a mai adăugat încă 20 la sută din sumă și am schimbat totodată ușile, ferestrele acestuia”, adaugă inginerul.

Ca să vedem cum funcționează colectoarele solare și cum se încălzește apa de la soare, domnul Roșca ne-a condus în sala cu boilere de la etajul întâi. „Avem patru boilere în care stau câte două tone de apă, adică opt tone în total. De fapt, apa nu stă niciodată, ea circulă din boilere în cazangerie și invers. Prin țevi mai curge glicol, un antigel solar care nu îngheață iarna și este indispensabil în acest sistem”, povestește specialistul.

Despre temperatura apei, Sergiu Roșca spune că variază în dependență de atmosfera de afară. „Astăzi, sunt cinci grade de căldură, afară e înnorat și nu prea avem soare, astfel, apa acum e de 22 de grade Celsius. Dar vara, când e cald, temperatura apei poate ajunge la 45-50 grade și utilizează mai puțină energie pentru a încălzi un cub de apă. Astfel, dacă este soare afară, temperatura apei este mai mare, iar dacă nu-i energie solară, temperatura apei este mai scăzută”, afirmă responsabilul.

Continuăm vizita deja pe acoperișul clădirii. De-a lungul acestuia stau multe panouri alcătuite din tuburi lungi de culoare albăstruie-violetă. Panourile par niște elemente din filmele de ficțiune, însă inginerul explică faptul că acestea sunt doar niște colectoare solare. „Avem în total 48 de colectoare solare cu 724 tuburi vidate care ocupă o suprafață totală instalată de 73 m2, iar fluxul de căldură este de 50,2 kW. E cel mai mare proiect de acest gen în Republica Moldova”, spune mândru Sergiu Roșca.

„Cea mai ieftină și ecologică metodă”

Prin urmare, din colectoare circulă antigelul solar încălzit spre vasele de acumulare a apei unde ce din urmă se și încălzește. Inginerul crede că, totuși, cel mai important în acest sistem este faptul că nu se elimină nimic nociv în atmosferă în urma acestui proces. „Scopul nostru a fost și este folosirea energiei regenerabile fără a emite poluanți în atmosferă. Se utilizează doar razele solare. Energia solară este o sursă inepuizabilă de combustibil. Acest tip de sistem pentru obținerea produsului final precum energia termică este cea mai ieftină și ecologică metodă. Totodată, prin utilizarea acestei metode, noi vom reduce consumul de resurse naturale cum ar fi gazul natural care este o resursă epuizabilă”, spune inginerul-șef.

Apa încălzită cu ajutorul colectoarelor solare ajunge în sălile de proceduri hidroterapeutice. Una dintre surorile medicale, prezentă într-o astfel de sală, ne spune că pacienții beneficiază de cele mai bune condiții. „Ei au parte de tratament recuperator fizio-funcțional prin termoterapie, masaj curativ manual, băi curative cu sare de mare și masaj subacval, kinetoterapie, mecanoterapie, extensie vertebrală subacvatică, aeroionoterapie, somnul electric și altele, unde se folosește apa caldă”, enumeră specialista.

Implementarea proiectului și instalarea sistemei de colectoare solare aduc economii anuale în valoare de 213 282 lei. Investiția totală a proiectului a ajuns la 1 169 577 lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *