Metodologia formării prețurilor la produsele petroliere a fost discutată de autorități, producători agricoli și petroliști
La discuții au participat deputați, membri ai Guvernului, reprezentanți ai producătorilor agricoli și ai companiilor petroliere.
Proiectul de lege propune modificarea metodologiei formării prețurilor la produsele petroliere. Potrivit noilor prevederi, aflate în corespundere cu practica europeană, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se vor calcula avînd ca punct de reper valoarea cotațiilor medii Platts FOB MED, în conformitate cu ”European Marketscan”, recalculată în moneda națională. La respectiva valoare vor fi adăugate costurile primare de tranzacționare aferente operațiunii de import, cota accizelor, a TVA, precum și marja comercială specifică, stabilită anual de ANRE, care cuprinde valoarea cheltuielilor și a pierderilor înregistrate la comercializarea produselor petroliere.
Atît producătorii agricoli, cît și reprezentanții companiilor petroliere au salutat aprobarea modificărilor propuse, precizînd că actuala metodologie de calcul este una învechită și ineficientă.
În cadrul ședinței a mai fost discutată propunerea agricultorilor de a majora Fondul de subvenționare în agricultură și a acorda subvenții pentru fiecare hectar prelucrat. Speakerul a solicitat Ministerului Finanțelor prezentarea informațiilor la acest subiect, prin estimarea cheltuielilor necesare și identificarea posibilelor surse financiare.
Proiectul de lege discutat în cadrul ședinței urmează a fi completat cu propunerile venite de la reprezentanții companiilor petroliere și de la ANRE pentru stabilirea dreptului de import al motorinei de către agricultori pentru consum propriu și prevenirea abuzurilor și contrabandei cu produse petroliere.
”Sînt mulțumit de progresele înregistrate de Comisia specială. Cred că la începutul săptămînii viitoare vom pune pe masa deputaților tot pachetul agricol pentru a fi semnat și introdus în procedură legislativă. Pînă pe data de 15 iulie, sau în cel mai rău caz pînă la sfîrșitul sesiunii de primăvară, cred că vom reuși să le aprobăm, iar Comisia urmează să prezinte un raport plenului Parlamentului”, a declarat președintele Legislativului Andrian Candu.
La ședința anterioară Comisia specială pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor a propus spre examinare 6 proiecte de acte legislative. Comisia a fost creată la inițiativa Speakerului Andrian Candu, prin Hotărîrea Parlamentului nr. 103 din 21 mai 2015. Comisia, constituită din deputați din toate fracțiunile parlamentare, urma să propună, pînă pe data de 1 iulie 2015, proiecte legislative în vederea dezvoltării agriculturii și susținerii producătorilor agricoli autohtoni.
Sursa: Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!