Actualitate

Miercurea viitoare se va alege presedintele R. Moldova

Pentru 20 mai este preconizata procedura de alegere a presedintelui R. Moldova – asa au decis ieri deputatii comunisti din parlament. Deputatii din Opozitie contesta legalitatea deciziei deoarece pe ordinea de zi, primita de ei, figurau doar proiectele vizand formarea comisiilor permanente si repartizarea deputatilor in comisii. Insa, contrar regulamentului, comunistii, de capul lor, au introdus in agenda si alte chestiuni. Tot ieri, PCRM a decis la plenara Comitetului Central ca o vor inainta la functia de presedinte pe Zinaida Greceanai.

Potrivit deputatilor PLDM Alexandru Tanase si Vitalie Nagacevschi, ordinea de zi, precum si aprobarea eventualelor modificari sunt adoptate la inceputul sedintei. „Din punct de vedere legal, noi nu putem sa trecem la constituirea comisiei de alegere a presedintelui si desemnarea datei alegerilor. Ieri la Biroul permanent a fost adoptat un proiect in care erau incluse doar doua proiecte, acolo nu figurau nici demisia guvernului, nici constituirea comisiei pentru alegerea presedintelui”, a spus Tanase. „Introducem suplimentar in ordinea de zi, ca sa nu ne mai convocam saptamana asta de doua-trei ori, cu orise ocazie. Eu imi ser scuze pentru ca eu sunt presedinte si poate am scapat ceva”, a spus Voronin, dupa care a ras cu pofta.

In ajutor i-a sarit sefa fractiunii comunistilor Maria Postoico, care a indemnat ca sedinta sa continue. „Noi cerem scuze dar va rugam foarte mult sa nu insistam mai mult la aceste momente astazi, pentru ca atunci noi trebuie sa revenim, ori sa facem asa cum propune dna Postoico, sa anuntam intreruperea sedinta aceasta si deschidem peste cinci minute alta sedinta, seea ce inseamna sa ne birocratizam noi cu de-a sila, unii pe altii si toti impreuna, ori dati sa terminam astazi agenda care este”, a taiat Voronin elanul Opozitiei.

„Daca nu mai voteaza si aceasta candidatura, atunci nu mai stiu ce mai vrea opozitia noastra”, a declarat Voronin dupa plenara CC. Presedintele comunistilor a lasat sa se inteleaga ca Marian Lupu va fi numit prim-ministru. Greceanai si Lupu ar forma „o combinatie de succes, care va readuce stabilitatea politica in tara pentru mult timp, daca nu pentru totdeauna”, a mai spus Voronin. Opozitia insa insista ca nu va vota un candidat comunist. Liderul PLDM i-a replicat spicherului ca foloseste de la tribuna mesaje de impacare, iar pentru presa apeleaza la cuvinte „ofensatoare si denigratoare in adresa Opozitiei”.

Chiar daca au refuzat sa accepte functii de presedinti de comisii parlamentare, comunistii le-au rezervat PLDM, PL si AMN patru functii de presedinte de comisie (securitate nationala, drepturile omului, administratie publica locala, ecologie si dezvoltarea teritoriului si cultura, turism si sport), opt de vicepresedinte si patru functii de secretar.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *