Cultură

Mihai Amihalachioaie: „Busuioc Moldovenesc” revine în scenă

În cadrul acestuia, va evolua Orchestra de muzică populară „Busuioc Moldovenesc”, condusă de reputatul dirijor Mihai Amihalachioaie.

La eveniment vor participa, de asemenea, maestrul Nicolae Botgros, cântăreţii Nicolae Glib, Maria Iliuţ, Constantin Rotaru, Silvia Zagoreanu, Gheorghe Nichiforeac, Larisa Ungureanu, tinerele interprete Viorica şi Elena Lupu, Paula Rotaru şi Olesea Olteanu din Chişinău, precum şi soliştii din Suceava, România, Viorica Macovei şi Alexandru Brăduţan. Regia şi scenariul spectacolului sunt semnate de Nicolae Gheorghe Rusu.

Contactat de TIMPUL, Mihai Amihalachioaie ne-a spus că, prin acest spectacol, şi-a dorit să anunţe că Orchestra de muzică populară „Busuioc Moldovenesc” revine în scenă. „Până acum noi ne-am ocupat de înregistrări. În ultimii ani, am înregistrat CD-uri cu toţi interpreţii participanţi la acest concert. Colaborăm cu Studioul „Andrei Lesenco”. Însă una e să faci CD-uri şi cu total alta – să cânţi în scenă. Altminteri, împreună cu Asociaţia social-culturală „Bucovina”, organizăm periodic câte o acţiune culturală, pentru că aici, în R. Moldova, locuiesc mulţi români bucovineni”, a declarat cunoscutul dirijor.

De sărbătorile de Crăciun, maestrul Ahimalachioaie împreună cu Orchestra „Busuioc Moldovenesc” vor efectua un turneu în satele din nordul Bucovinei. „Avem şi un reprezentant la Cernăuţi, care ne ajută în acest sens. Vom alege sălile mai mari şi încălzite, ca să poată veni cât mai multă lume. Aş vrea să fie nişte concerte de succes, pentru că acolo românii bucovineni organizează foarte frumos sărbătorile de Crăciun”, afirmă Mihai Amihalachioaie.

Totodată, maestrul intenţionează să înregistreze un CD cu muzică interpretată de el la acordeon.

Două veri consecutiv – în 2000 şi în 2001 -, el a făcut studii de dirijat orchestră simfonică la Barcelona, la cunoscutul dirijor spaniol Antoni Ros Marba. Apoi, a lucrat în calitate de dirijor la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, dar şi la Teatrul Naţional de Operă şi Balet, unde a dirijat orchestrele simfonice în cadrul mai multor spectacole de operă şi balet. Întrebat de noi, cum se împarte între muzica clasică şi cea populară, maestrul ne-a spus următoarele: „Muzica universală necesită o seriozitate extraordinară şi studii permanente. Folclorul, de asemenea, trebuie să-l cunoşti, să-l aduni din toate zonele folclorice româneşti. Nu mă pot despărţi nici de una, nici de alta. Sunt mereu între muzica clasică şi cea folclorică”, ne-a mai spus dirijorul. În ultimul timp, el a muncit mult, făcând aranjamente pentru orchestră şi pentru mai mulţi interpreţi.

În sezonul estival curent, dirijorul şi-a petrecut vacanţa în Turcia şi în Bulgaria. De asemenea, a colaborat intens cu grupul „Provincialii” din România.

Orchestra de muzică populară „Busuioc Moldovenesc” a fost înfiinţată în 1989, din iniţiativa viceministrului Gospodăriei Comunale de atunci, Mihai Severovan, un mare împătimit de folclor. Ea a prezentat concerte în toată R. Moldova şi România, acompaniind mai mulţi interpreţi de pe ambele maluri ale Prutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *