Mihai Ghimpu: „Obiectivul meu este să devin primul președinte unionist ales al R. Moldova și să declanșez procesul de Unire cu România”
– Primul motiv este că am fost desemnat ca atare de către structurile de conducere ale partidului nostru, în urma unei analize complexe bazate pe rezultatele cercetărilor sociologice. Faptul că eu și Partidul Liberal, conform sondajului Magenta/FUMN, suntem asociați cu unionismul și Unirea de către 50% din electorat – la mare distanță de alți candidați și alte partide – au fost elemente determinante. Al doilea motiv, și cel mai important, este pentru a da răspunsul corect celor care cred că R. Moldova merge într-o direcție greșită, circa 80%, adică o dezamăgire fără precedent la noi. În această campanie vreau să îi conving pe alegători că singura soluție realistă pentru a răspunde la o bună parte din neliniștile și problemele lor este Unirea cu România, de fapt revenirea la Țara-Mamă. Noi, Partidul Liberal, am crezut de fiecare dată asta, chiar dacă contextul politic și situația în care ne-am aflat nu ne-a permis să spunem asta de fiecare dacă. Am fost obligați să facem alianțe cu partide neunioniste – așa cum suntem și azi -, dar asta nu înseamnă că am renunțat la crezul nostru unionist. Niciodată. Dacă aș renunța la unionism nu aș mai fi Mihai Ghimpu, iar Partidul Liberal nu ar mai fi Partidul Liberal. Noi suntem unioniști și punctum.
– Unele sondaje arată că sunteţi cel mai atractiv politician pentru segmentul de electorat unionist. Pe ce alte categorii de alegători veţi miza?
– Principalul bazin electoral la care se adresează campania mea este bazinul unionist, așa cum este el, reflectă sondajele cele mai recente. Este vorba despre cele 28% de unioniști convinși, care vor Unirea, și de celelalte circa 22% de unioniști pragmatici, respectiv cei care sunt de acord cu Unirea din motive pragmatice, adică avantaje socio-economice. Vorbim despre cele peste 50% din electorat, jumătate din cetățenii R. Moldova care, mobilizați, convinși, scoși la vot, pot da primul președinte unionist ales al R. Moldova. La aceștia se adaugă românii moldoveni din diaspora, mulți dintre ei unioniști fiind au deja cetățenia română. Pentru mulți din ei este clar că se vor întoarce acasă într-un singur caz: în România Mare! În România Unită! Adică se vor întoarce din spațiul UE și NATO, unde muncesc acum, tot în UE și NATO. Altfel, dacă nu facem Unirea, nu se va mai întoarce nimeni în R. Moldova, ne furăm singuri cămașa dacă credem altfel. Și tinerii noștri vor pleca, iarăși vom sacrifica generații… Unirea este singura soluție pe care o au moldovenii din R. Moldova sau din afara ei, indiferent de naționalitate.
Acestui electorat mă adresez eu și acesta este obiectivul meu în alegerile din 30 octombrie: să devin primul președinte unionist ales al R. Moldova și să declanșez procesul de Unire cu Țara Mamă.
Toate calculele pe care le-am făcut noi și echipa noastră de campanie arată clar că în actualul context de fărâmițare politică, candidatul liberal unionist are șanse reale să intre în turul al doilea. Aș vrea să fie clar că eu nu vând iluzii. Partidul Liberal a câștigat 14,68% la alegerile din 29 iulie 2009, ca partid unionist, un electorat care se poate recupera astăzi, dar acum, după atâtea eșecuri ale guvernărilor și după ratarea șansei europene, unionismul este și mai prezent în mintea și sufletul electoratului decât era în 2009. Pe fondul disensiunilor și a disipării electoratului, se va trece în turul al II-lea cu un procent de 16-18%, iar în turul al II-lea potențialul de unioniști de peste 50% va face diferența. Un candidat unionist poate câștiga președinția! Ce trebuie să înțeleagă electoratul unionist este că nu e deloc o utopie. Am vorbit cu multă lume și de la Chișinău și de la București și le-am spus că astăzi există o șansă extraordinară ca un unionist să ajungă președinte. E șansa noastră și nu trebuie să o irosim, dacă vom crede în ea și toți vom lucra pentru asta. E timpul ca unionismul asumat să ajungă din stradă și din spațiul public în instituțiile cele mai înalte din R. Moldova. E timpul pentru primul președinte unionist ales care să declanșeze procesul de Unire.
– Din cât se vede, în aceste alegeri, am putea avea un număr record de candidaţi. În opinia dvs., aceasta e bine sau e rău? Nu va fi derutat alegătorul?
– Într-o democrație situația este cea pe care o dorește electoratul. Dacă vrea lumea să candideze, este liber să o facă. Sunt primele alegeri directe după anul 2000 și pot să înțeleg dorința multora de a candida. Dar electoratul și-a dat seama că mulți dintre cei care vor să candideze sunt iepuri puși de stăpânii lor să alerge după voturi pentru a defavoriza alți candidați sau de a induce confuzie. Vor fi din ăștia și pe culoarul unionist, dar am încredere în discernământul electoratului căruia eu mă adresez. Electoratul meu nu va fi derutat. Electoratul meu, electoratul unionist, este mai inteligent decât alte electorate. În această campanie mă voi strădui, împreună cu Partidul Liberal și toți prietenii noștri, să ajungem la acest electorat, să intru cu el în dialog, să îl mobilizez la vot. Iar după turul al doilea problema nu se mai pune. Electoratul va avea de ales între candidatul Rusiei, care ne va federaliza și ne va duce în Uniunea Vamală și Uniunea Eurasiatică, și candidatul unionist, care va duce R. Moldova în UE și NATO prin Unirea cu România. Alte opțiuni realiste nu vor exista în această campanie.
– Pe cine consideraţi principalul dvs. oponent în alegerile prezidenţiale?
– Am spus deja. Pe candidatul Moscovei, liderul socialist Igor Dodon – trompeta Kremlinului. Dodon, președinte, va fi cea mai mare nenorocire politică și geopolitică pentru R. Moldova și regiune. Dodon nu doar că va falsifica iarăși limba și istoria noastră, dar Dodon înseamnă transnistrizare, federalizare, adică Rusia. Dodon va susține federalizarea în R. Moldova și va înfige prin asta un cuțit în spate și Ucrainei.
Eu fac un apel electoratului, dar și oficialilor UE sau cei americani să nu se lase înșelați. Dodon acum îmbracă uneori haine de miel, vorbește de menținerea cursului european, dar înăuntru stă un lup. Să nu se lase nimeni înșelat, pentru că Moscova a mai procedat așa și în alte părți. Să ne amintim situația din Ucraina, după venirea la putere a lui Viktor Ianukovici. Inițial s-a crezut că Ianukovici nu e total în mâna rușilor, dar, după ce Ianukovici a câștigat puterea ca președinte, rușii au plecat imediat la Kiev, iar Ianukovici a acceptat și a semnat imediat tot ce i-au cerut rușii – în special prelungirea prezenței militare ruse la Sevastopol și interzicerea prezenței agenților americani în Sevastopol. Rușii au acționat rapid și au obținut ce au vrut. Așa se va întâmpla și cu noi. Odată ajuns președinte, Dodon va intra în negocieri cu rușii pentru Transnistria, iar visul Moscovei de a transnistriza și federaliza republica noastră se va împlini. Aici e pericolul cu Dodon, care, pentru a plăti serviciile pe care Moscova i le face în campanie, va federaliza republica, și, în același timp, va cere și banii de la UE. Dodon este omul Rusiei care vrea în continuare bani de la europeni.
De aceea noi, liberalii, am acceptat Coaliția de astăzi și am pornit această luptă cu Igor Dodon și toți cei care vor să ne împingă sub controlul direct al Moscovei. Acesta este primul impuls în această luptă prezidențială.
Ceilalți candidați nu sunt adversarii noștri politici în această campanie: indiferent că este vorba despre candidatul puterii sau cei din opoziție, ei doar se înșală și înșală publicul cu soluții de genul: lupta împotriva corupției, prosperitate și modernizarea republicii etc. Ideile sunt frumoase, doar că ei nu pot face asta. Dacă se putea face s-ar fi făcut pe când R. Moldova avea sprijin european, avea vizibilitate, sprijin, șanse de integrare. Dar acest timp a trecut. Iar aceste slogane, dacă erau eventual valabile la alegerile trecute, astăzi sunt iluzii. R. Moldova nu are șanse de integrare europeană cel puțin pentru o generație, iar singura soluție este Unirea cu România, prin care vom intra direct și în UE și în NATO, adică sub umbrela protectoare a Occidentului. Orice alt mesaj, indiferent de la cine vine, este o minciună.
Noi nu vom intra în luptă cu acești candidați dacă nu vom fi atacați. Nu cu ei avem noi de dat bătălia. Și eu mă bazez pe discernământul electoratului, mai ales a celui unionist, care sunt convins că a înțeles cum stau lucrurile în realitate și nu mai vrea să calce pe aceeași greblă și să mai audă iarăși lucruri pe care le-a mai auzit deja.
Eu, în calitate de candidat, care și-a asumat idealul unionist nu de azi de ieri, acestor oameni care vor cu adevărat integrarea euroatlantică a R. Moldova, mă adresez. Campania mea electorală va fi o invitație la bunăstare, prosperitate și securitate prin Unire și integrare euroatlantică. Este o invitație ca românii moldoveni să stea și ei pentru prima dată drepți în fața istoriei și să conteze cu adevărat. Să își aleagă singuri soarta! Nu dodonii, sevciucii sau șeful lor Vladimir Putin să ne decidă soarta. Campania mea prezidențială invită românii moldoveni să facă Unirea și să fim și noi, măcar o dată în viață, germani! Să facem Unirea cum au făcut-o și germanii.
– Cum credeţi că va fi campania electorală? Admiteţi ideea că PR-ul negru ar putea predomina?
– PR-ul negru a fost o constantă a vieții noastre publice, din păcate. Va fi foarte prezent și în campania electorală. Dar eu nu mă tem de așa ceva. Noi, liberalii, suntem vechi în politică, lumea știe ce am făcut și ce nu am făcut. Eu am fost atacat sistematic, de toate forțele politice. Nu vreau să par altceva decât sunt și lumea știe ce am făcut și care este crezul meu adânc. Nu de PR-ul negru mă tem cel mai mult, ci de faptul că presa de la noi în acest moment, cu rare excepții, este cartelizată și își susține propriul candidat. Dacă te uiți la televiziunile de la noi înțelegi în 5 minute ce forțe politice stau în spate. Totul este politizat, cartelizat, ca să nu mai vorbim de influența televiziunilor și a mass-media rusească la noi în republică. Priviți televiziunile și vedeți de câte ori și unde mai apare Mihai Ghimpu. E clar că nu plac stăpânilor de televiziuni. Ceea ce este mai grav este altceva: Dodon, candidatul Rusiei, nu este atacat nici de televiziunea Puterii, nici de televiziunea Opoziției. Cum vine asta? Nu vi se pare ciudat? De candidatul explicit al Moscovei NU se atinge practic nicio televiziune?!!
Dar, asta este, eu sunt obișnuit să fiu boicotat de televiziuni, eu mă bazez în continuare pe discernământul unioniștilor, a electoratului liberal, care citește presa, internetul, este informat și va vota după o bună chibzuială. Acest electorat nu se lasă păcălit și îl îndemn să nu risipească votul unionist pentru candidați care nu au șanse să intre în turul al doilea.
– În ce măsură credeţi că va fi important în aceste alegeri factorul extern? Se vor implica forţe din exterior, încercând să influenţeze alegerile?
– Indiferent cât ne facem noi iluzii, sau cât vor unii și alții, factorul extern va fi foarte important. Noi am avut și la alegerile locale din Chișinău vot geopolitic, cum să nu avem la alegerile prezidențiale?! Mai ales în turul al doilea.
Sigur că Rusia se implică, Rusia are oameni și partide pe care le controlează, are un candidat pe care nu îl ascunde, e vorba despre Igor Dodon, doar Putin s-a fotografiat cu el și Dodon s-a pus repede pe afiș la alegerile locale. Dar Rusia a făcut asta de fiecare dată, suntem obișnuiți cu asta. Rusia a avut la noi tot felul de candidați și partide care îi făceau jocurile. Unele erau chiar declarat unioniste! Pericolul implicării Rusiei este astăzi mai grav și îl repet: aducerea la putere a unui președinte prorus care să favorizeze și chiar să împingă spre federalizarea R. Moldova. Aici e miza Rusiei în această campanie electorală.
În ceea ce privește UE sau România, de aici nu vor fi presiuni sau influențare a alegerilor. UE este un spațiu al democrației, pentru care alegerile și corectitudinea lor sunt lucruri serioase, fundamentale. Sper ca OSCE să trimită observatori și să supravegheze aceste alegeri așa cum a făcut de fiecare dată.
– Admiteţi ideea că preşedinte ar putea deveni un politician ce nu împărtăşeşte ideea integrării europene? Ce pericole vedeţi în acest caz?
– Nici nu vreau să mă gândesc la asemenea scenarii. Am spus ce va face Dodon dacă, prin absurd, ajunge președinte: ne federalizează prin transnistrizare, ne vinde rușilor și pune zid pe Prut. Dar eu resping acest scenariu și sunt sigur că românii moldoveni nu vor admite asta niciodată. Urmăresc cu atenție presa de la Chișinău, dar și din România și acolo văd, în ultima vreme, tot felul de îngrijorări. Mie personal aceste îngrijorări îmi aduc aminte de povestea lui Ion Creangă cu drobul de sare. Ce le-aș recomanda fraților noștri de peste Prut este să înțeleagă că Unirea este inevitabilă, și să se implice, pentru că românii de peste Prut tocmai asta așteaptă.
Ei doresc să simtă umărul fratelui. Presa să își trimită corespondenți, să vină televiziunile de peste Prut aici, să vorbească la București despre campania prezidențială din stânga Prutului. Noi, cei din R. Moldova, am urmărit cu mare atenție și emoție alegerile prezidențiale de la București, mai ales turul al doilea. Am urmărit Realitatea TV și emisiunile dlui Rareș Bogdan și am văzut cum s-au mobilizat românii din România și din afară pentru alegerea președintelui Klaus Iohannis. Românii moldoveni, care l-au susținut și l-au votat pe Klaus Iohannis, s-au simțit parte a campaniei. Dacă președintele României a recuperat 10% în al doilea tur, de ce să ne temem? E falsă ideea pe care o aud la București că Dodon sigur este președinte pentru că are avans în sondaje. Nu este deloc sigur. Sigur era și Victor Ponta și nu a ieșit. Așa va fi și la Chișinău. Dodon nu va ieși cu o singură condiție: să nu lăsăm mâinile jos și să ne declarăm înfrânți. Eu și Partidul Liberal nu facem asta niciodată.
– Unii candidaţi nu ascund că merg în alegeri cu gândul de a dizolva Parlamentul, dacă ajung în funcţia de preşedinte. Pe cât de posibile vi se par alegerile parlamentare anticipate?
– Nu voi dizolva Parlamentul în cazul în care voi ajunge președinte pentru că voi fi un președinte care va acționa după litera și spiritul Constituției. Nu există niciun motiv juridic, constituțional, pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. Orice auziți acum în spațiul public este simplă campanie electorală.
– Dacă ajungeţi preşedinte, veţi susţine ideea organizării unui referendum de unire cu România în 2018?
– Principala sarcină a mandatului meu prezidențial va fi să pregătesc Unirea. În calitatea mea de președinte voi promova acest proiect, iar în 2018, cu ocazia alegerilor parlamentare, R. Moldova va avea o majoritate unionistă în Parlament. În ceea ce privește referendumul, vă reamintesc că în R. Moldova nici măcar Constituția nu a fost supusă referendumului, nici neutralitatea, nici parcursul european asumat în 2005, totul a fost prin decizia majorității parlamentare. Mai mult, unirea germanilor din 3 octombrie 1990 nu s-a făcut prin referendum și nimeni cu scaun la cap nu o poate contesta astăzi. E perfect legitimă. Calea germană de unire nu presupune referendum. Dar vom vedea cum urmează să procedăm noi.
În calitate de președinte voi face, pe modelul german, un „Consiliu al înțelepților” compus din 100 de personalități din România, R. Moldova și alte state euroatlantice care va funcționa pe lângă Președinția R. Moldova și va pregăti Unirea pe toate componentele sale: juridice, economice, politice, de securitate, sociale, culturale etc. Totul în acord cu dreptul internațional și cu precedentele care au existat. Repet, nu vom inventa roata, vom folosi modelul german de reunificare. Eu am mai spus asta și atunci când i-am răspuns ambasadorului american Pettit după acea nefericită declarație: dacă s-a acceptat unificarea germană de toată lumea, America, Rusia, Europa etc., de ce nu s-ar accepta și pentru români același lucru? Legislația internațională și dreptul internațional sunt aceleași pentru toți.
Ca președinte voi face toate aceste lucruri și multe altele: voi supraveghea proiectele comune România-R. Moldova, mai ales interconectările energetice, care sunt blocate, voi însărcina echipe de pe lângă Președinție să se ocupe explicit de aceste lucruri. Dar veți afla mai multe în campania electorală despre programul meu politic.
– În general, aţi putea face un pronostic când Moldova se va uni cu România, dar şi un pronostic când R. Moldova va adera la UE?
– Din păcate este mult mai simplu de dat un pronostic în ceea ce privește aderarea R. Moldova la UE. Din toate evaluările noastre, din discuțiile pe care le-am avut cu oficiali de la Bruxelles sau de la București, este evident că șansele R. Moldova de a se integra în UE au fost ratate pentru o perioadă importantă de timp. Trebuie să privim situația cu realism.
Au fost ratate și din motive care ține de UE și de problemele care există acolo, dar și de ceea ce au făcut guvernările recente: furtul miliardului, vânzarea aeroportului de către ruși, încălcarea angajamentelor față de partenerii europeni, faptul că mulți dintre liderii europeni dintre cei mai importanți s-au simțit mințiți etc.
Ideea mai veche după care „ne vom uni cu România în Uniunea Europeană” este complet incredibilă. De aceea proiectul meu politic și al Partidului Liberal este acesta: „Integrarea în UE prin Unire cu România”. Este mult mai realist, de fapt singurul realist, și depinde în cea mai mare măsură de noi, cei de pe ambele maluri ale Prutului. Din momentul în care ne vom decide să îl facem, din acel moment începem să numărăm anii, lunile și zilele. Cu cât începem mai repede, cu atât va dura mai puțin.