Interviu

Mihai Godea: Represaliile de după 7 aprilie au fost crime premeditate, nu incidente

– Domule Godea, la trei ani de la evenimentele din aprilie 2009, nu există condamnări majore şi nici vinovaţi chiar dacă presa a relatat despre sute de cazuri de torturi şi abuzuri organizate în masă de forţele de represiune. De ce?
– Cred că cel mai grav derapaj a fost faptul că ancheta asupra abuzurilor din aprilie 2009 a ajuns a fi de fapt anchetarea mai multor cauze minore, izolate, ca şi cum represiunile ar fi fost incidente izolate. Ori din lipsă de competenţă, ori din complicitate, dar cineva a omis din vedere întreaga schemă a represiunilor.

Dar cum vă explicaţi că în diferite locuri erau organizate aceleaşi moduri de tortură şi umilire aplicate în masă? De ce oamenii erau arestaţi în grupuri, din stradă, arbitrar? Pentru că forţele de represiune ale regimului Voronin nu căutau la modul real vinovaţi, iar represaliile de după 7 aprilie au fost crime premeditate, nu incidente. Pentru ei inamicul nr. 1 nu era un partid sau altă forţă organizatoare. Pentru ei pericolul principal erau demnitatea şi curajul care se născuseră în piaţă. Întreg aparatul de represiune aplica o tactică veche, stalinistă de intimidare şi terorizare a populaţiei. Pentru că asta eram noi atunci pentru ei – o populaţie străină lor, care trebuie intimidată şi pusă înapoi în genunchi.

Nu au reuşit. Dar, din păcate, nici ei nu şi-au primit pedeapsa cuvenită. Mai mult, prin slăbiciunea unor lideri politici, au fost, nu demult, la un pas de a reveni la putere.

– Cum apreciaţi iniţiativa recentă a Guvernului de a oferi indemnizaţii celor care au avut de suferit în urma evenimentelor din 7 aprilie?
– După modul de abordare, actuala guvernare încearcă să creeze impresia că atât membrii structurilor de forţă, cât şi protestatarii s-au trezit în mijlocul unei calamităţi naturale. Un fel de ghinion colectiv.

Şi în aceeaşi logică s-au alocat fonduri guvernamentale pentru a oferi indemnizaţii celor care au avut de suferit în urma „violenţelor de la 7 aprilie”, iar în listă sunt peste 70 de civili şi peste 40 de colaboratori ai structurilor de forţă. Toţi „la pachet”.

Este absolut incorect. Dacă au fost colaboratori ai organelor de drept răniţi în timpul serviciului, ei merită recompensaţi potrivit funcţiei şi drepturilor date prin lege. Oamenii arestaţi, bătuţi, torturaţi, umiliţi trebuie despăgubiţi cu sume considerabil mai mari şi, cel mai important, vinovaţii trebuie puşi după gratii. Legea ca şi morala este simplă şi clară în acest caz. Nu văd unde rămâne loc de indemnizaţii.

De aceea consider imoral modul acesta de a trata protestele de la 7 aprilie. Sunt convins că majoritatea victimelor din comisariatele de poliţie ar renunţa bucuroşi la cele câteva mii de lei oferiţi de Guvern, dacă şi-ar vedea măcar torţionarii judecaţi şi puşi după gratii. Şi sunt de asemeni convins că aceiaşi oameni ar dona încă mai mult statului dacă sacrificiul lor ar aduce în sfârşit demnitatea, libertatea şi prosperitatea în Moldova.

– Când credeţi totuşi că se va face dreptate?
– Se va face dreptate când Moldova va deveni ţara pentru care au ieşit oamenii în stradă în aprilie 2009. Şi doar noi, cetăţenii Republicii Moldova, putem să le facem dreptate victimelor de la 7 aprilie.

Moldova a câştigat o bătălie importantă, dar războiul continuă. Sistemul corupt şi agresiv construit de PCRM a supravieţuit. A fost pe alocuri tolerat, pe alocuri adoptat de actuala guvernare. Mă refer la toate elementele acestui mecanism: monopolurile, sferele de influenţă, controlul politic şi financiar asupra unor structuri de forţă şi judecători. Da, la nivel public se observă alte feţe, dar la fel ca acum şi trei ani avem aceiaşi judecători cu vile din salariu de câteva mii de lei, aceiaşi procurori cu maşini de lux şi… lista poate continua.

Însă, la 7 aprilie a fost doar începutul. Schimbarea poate continua prin eforturi comune şi presiuni constante asupra actualei guvernări şi a celor viitoare. Mă refer la toate nivelurile, începând de la oamenii din sate şi până în Parlament, trebuie să impunem celor care administrează statul să ne respecte ca cetăţeni. Să sancţionăm orice abuz şi orice incompetenţă şi să blocăm orice tendinţă autoritară. Iar la această temă vom reveni cu detalii mai multe în curând.

(D. C.) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *