Eveniment

Mihai Munteanu e în toamna vieții

Dumnealui scrie: „Nu cred că Mihai Munteanu e în toamna vieții, dar, că un gospodar bun, își adună recolta vieții din timp, grijuliu și cu mare dragoste. Rodul muncii unui artist este arta acestuia, o pâine spirituală, care nu se vede, dar care se pune, ca o icoană, acolo unde numai Dumnezeu știe să pătrundă – la miezul sufletului”.

Vocea incomparabilului tenor Mihai Munteanu te poate țintui pe scaun. Este un cântăreț de forță pasional, un profesionist excepțional, Mihai Munteanu cântă cu vocea unui tigru regal… E un mare artist, viguros… excepțional, scria un ziar din Germania.

O deosebită armonie frățească se observă în relațiile de creație și chiar frățești între Mihai Munteanu și Grigore Vieru, Mihai Munteanu și Nicolae Sulac. Prin aceasta s-ar explica și faptul că Nicolae Sulac, simțind probabil ultimele sale clipe din viață, l-a telefonat pe Mihai și-ntr-o formă mai categorică l-a rugat să-i înregistreze romanța „Mă doare doar numai pe mine” și s-o cânte la prima ocazie. Acest sunet a fost ultimul. Mihai Munteanu desigur i-a îndeplinit dorința. Romanța a fost prezentată publicului în cadrul Festivalului „Crizantema de Argint”, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Știm că ai făcut studii la Teatrul „La scala” din Milano, Italia, așa- numită în popor Academia culturii artelor teatrale, instituție care la 3 august 1778 și-a început activitatea cu opera „Europa respectată”, fericit ești că tot la 3 august 1972 ai ieșit pe scena operei într-un rol principal în „Tosca” de G. Puccini în rolul Cavaradossi. Îmi amintesc cum te bucurai de apariția numelui tău pe afiș.

Au trecut de atunci 41 de ani și iată că tot în august rotunjești și cei 70 de ani de la naștere și, tot cu cuvintele tale spuse cu altă ocazie pentru un mare artist: să-ți meargă vocea ta remarcabilă cât mai mult și cât mai departe de 1943.

Sănătate, frate Mihai, și să știi că artiștii mari în spațiul sovietic-comunist n-au fost remunerați după merit, adică ați cântat pe barter (faină, purcei, fasole, grăunțe), rămâne că noi am avut satisfacție pe datorie, cu alte cuvinte, ai investit pentru a cultiva în noi dragostea de muzică și cultură, în general.

Alexei Marulea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *