Social

Mihai Stamati creează căluți bălani

Elaborând teza sa de doctorat cu o tematică de design, și-a dorit neapărat să introducă un capitol despre design-ul jucăriilor dedicate copiilor. Iar dacă tot a scris despre asta, a decis să pună în practică unele lucruri.

În primă fază a făcut anumite jucării pentru prietenii săi, dar acum acestea se distribuie în țară și chiar la București. În urma expozițiilor la care a participat, au început parteneriatele cu magazine de autor din afara țării. „Nu sunt produse în cantități mari, ci sunt obiecte pe care le găsești în locații anumite”, ne-a spus designerul.

Pentru confecționarea jucăriilor a ales un material accesibil pentru țara noastră, fiindcă plasticul și metalele se lucrează mai greu, iar lemnul este de când lumea și pământul. „Din el poți să creezi forme interesante și să folosești tehnologiile pe care le avem pentru prelucrarea lui. Așa s-a născut colecția design dedicată copiilor”, a declarat Mihai.

Tricicleta, BoBo și rotilici

Eroii muncii sale sunt Rotilici (o jucărie cu un caracter destul de abstract dar care amintește de lumea târâtoarelor), BoBo (rățușca sau bobocelul, depinde de imaginația fiecăruia), greierul și furnica. Iar, tricicleta, cățelul „hau” și calul bălan au apărut pe parcurs.
„Am început să redau prin forme simple geometrice – dreptunghi, triunghi, cerc – câte un personaj. Cățelul este primul din seria asta, urmează să mai apară câteva care să reprezinte cercul și triunghiul. Dar mai lucrez la aceste concepte,” a mărturisit tânărul.

„Calul bălan pentru Ștefan”

De fapt, calul bălan a venit din dorința de a-i face un cadou finuțului său – jucării mecanice din lemn. Căluțul este prima jucărie de dimensiuni – „Cal bălan pentru Ștefan” și l-a creat pentru un băiețel cu prenumele Ștefan. „Inițial el a fost doar pe roți. Iar, după ce am participat la câteva expoziții, am înțeles că ar fi bine să fie adaptabil. Există o vârstă când copiii vor să se dea în leagăn. Și așa am făcut varianta montabilă a arcurilor pentru balansoar. Aceasta permite copiilor să aibă un câmp cât mai larg de imaginație”, a menționat creatorul.

„Căluții mei se primblă prin spațiul Carpato-Danubiano-Pontic”, a spus modest Mihai. Prima expoziție la care a participat cu jucăriile sale a fost în Chișinău, dar ulterior produsele sale au ajuns să fie admirate în România, Suedia și Austria. „Lumea a apreciat lucrările mele, chiar s-a scris în revistele de specialitate din România și am zis că trebuie să continui. Chiar mie îmi este interesant să fiu în ipostaza unui copil și să descopăr într-o nouă formă bucățile de lemn”, a spus designerul.

Expoziții internaționale

La Stockholm s-a desfășurat de curând „Săptămâna Design-ului”, un eveniment organizat de Institutul Cultural Român împreună cu „Romania Design Week”, în care a avut loc o selecție de 20 de autori români, ale căror lucrări au fost expuse la Stockholm apoi Viena, iar peste o săptămână vor fi prezentate la București.

„Mi-am pus și eu întrebarea de ce la noi nu sunt organizate asemenea expoziții”, spune creatorul. Mihai ne-a povestit că nici în România acum 5-6 ani nu era așa o mișcare. Ea a luat avânt în ultimii ani, fiindcă a apărut o mână de oameni, s-au apucat de promovare și au înțeles că din asta se pot ivi lucruri interesante și valorifica producătorii locali. A prins amploare nu doar designul de obiecte, ci și portul național, ia, semnele cusute, iar această mișcare puternică se răsfrânge asupra tuturor. „La noi abia acum aceste lucruri încep să se manifeste, dar sunt vizibili mai mult la design vestimentar și culinărie. La nivel de design de obiect încă nu s-a atins masa critică și posibilitatea pieței. Cred că o să se dezvolte sau o să treacă Prutul și o să formeze o platformă unică. Or, lumea de aici trebuie să dea din coate”, a explicat Mihai.

El a subliniat că obiectele de autor, lucrurile inedite care aparțin doar unui om, lucruri irepetabile sunt un produs autentic, care necesită să fie promovat. „E nevoie de inițiativă pentru ca să fie organizate expoziții în domeniul designului, care este un pic ignorat în prezent în țara noastră”, a menționat tânărul.

Mihai a început recent o serie de obiecte de interior, cum ar fi cuiere care ar purta o conotație mai mult decât cea funcțională. Aceste obiecte vor avea un aspect frumos ca să nu fie ascunse. „Acum ard de nerăbdare să încep o serie de obiecte, tot jucării, dar făcute tehnologic altfel, până acum mizam pe obiecte simple care în ansamblu creează jucăria. Însă acum mi-aș dori să obțin niște forme complexe. Cred că vor fi niște mașinuțe pentru copii de 3-5 ani care să antreneze musculatura picioarelor. E mai greu să vorbești despre lucruri care nu s-au făcut”, a conchis designerul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *