Ultima oră

Mihai Viteazul, la „Masa Puternicilor Lumii”

Undeva, în marile muzee, gândeam eu, trebuie să existe un tablou cu el, alături de puternicii lumii…

Acest așa-zis noroc, l-am avut, nu cu mult timp în urmă, la Muzeul Prado din Madrid, unde am descoperit un tablou de mari dimensiuni – tip banner, cum spunem noi acum – ,tablou numit în istorie “Masa Puternicilor Lumii”. Pe imensa pânză, lungă de 9,8m și cu o lățime de 2,30m, se află la o masă, împreună cu diverși încoronați, regine, duci, prințese și alte personaje: regii Henric al IV-lea al Franței, Rudolf la II-lea al Austriei, Filip al II-lea al Spaniei și… Mihai Viteazul al Țării Românești, aflat chiar în centrul tabloului.

Împreună cu alte fundații din România am încercat să cumpărăm acest tablou, dar nu am reușit datorită faptului că aici se află singura reprezentare a lui Filip al II-lea al Spaniei. Nu am abandonat însă ideea și, cu ajutorulprietenilor mei de la Munchen și cu firma Siemens am reușit să facem o copie a celebrului tablou, folosind proceduri electronice speciale, astfel încât reproducerea sa nu sufere din punct de vedere calitativ”, mărturisește Mircea Cosma, președintele Societății cultural-istorice “Mihai Viteazul” Ploiesti.

Această excepțională reproducere foto, pe o hârtie specială, a fost donată, recent, copiilor Gimnaziului „Adrian Păunescu” din Copăceni, satul de baștină al Poetului, cadou primit cu multă emoție și căldură de copii și conducerea gimnaziului.

Ioan Popescu
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *