Internațional

Mii de simpatizanți ai opoziției din Muntenegru au aruncat cu pietre și torțe în forțele de ordine

Aceste noi incidente au avut loc în fața sediului parlamentului. Manifestanții, care au folosit de asemenea spray de autoapărare cu piper, au încercat fără succes să dărâme un gard de metal în spatele căruia erau aliniate forțele speciale.

Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a respinge mulțimea, apoi manifestanții au părăsit locul la apelul organizatorilor, continuând un marș de protest înainte de a se dispersa o ora mai târziu.

Mai multe persoane au fost lovite cu pietre, dintre care una în cap, potrivit corespondentei AFP.

Unitățile de poliție au izolat instituțiile de stat, inclusiv clădirea parlamentului și sediul guvernului, unde Djukanovic
își are biroul.

"Cerem demisia guvernului și formarea unui cabinet de tranziție", a declarat Andrija Mandic, un responsabil al alianței de opoziție, Frontul Democratic.

Mandic a anunțat o "manifestație masivă" sâmbăta viitoare dacă guvernul refuză să demisioneze până atunci.

Opoziția din Muntenegru manifestează de la 27 septembrie pentru a cere demisia guvernului de stânga al lui Milo Djukanovic.

Protestatarii cer formarea unui guvern de tranziție care să pregătească "alegeri corecte". Alegerile parlamentare sunt programate în primăvara anului 2016.

Zeci de manifestanți care au ridicat corturi în urmă cu trei săptămâni în fața parlamentului au fost dispersați de poliție sâmbătă dimineață.

Sâmbătă seară, poliția a făcut uz de gaze lacrimogene contra manifestanților care au revenit în fața parlamentului. Unsprezece persoane au fost atunci arestate, inclusiv doi parlamentari de la Frontul Democrat, și șase polițiști au fost răniți.

Djukanovic, 53 de ani, care conduce Muntenegrul de 25 de ani, a devenit după alegerile parlamentare din octombrie 2012 prim-ministru pentru a șasea oară după 1990.

El a fost de asemenea președinte al Muntenegrului între 1998 și 2002.

Criticii afirmă că mica țară de la Marea Adriatică cu 680.000 de locuitori este condusă ca un fief de o elită politică în mare parte neschimbată în ultimii 20 de ani, o descriere pe care guvernul o respinge.

Muntenegru este un candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și așteaptă de asemenea o invitație de a se alătura NATO spre sfârșitul acestui an.

Dar guvernele occidentale și grupurile pentru drepturile omului rămân îngrijorate de nivelul crimei organizate și al corupției, care au înflorit mai ales în timpul destrămării Iugoslaviei în anii 1990, amintește Reuters.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *