Social

Militari din România și SUA vor desfășura exerciții comune în Republica Moldova în perioada 10 – 22 septembrie

Militari din România și Statele Unite ale Americii vor desfășura exerciții comune „Rapid Trident” în Republica Moldova, în perioada 10-22 septembrie, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, scrie G4media.

„La exerciții vor participa aproximativ 500 de militari moldoveni, români și americani. Vor fi implicate subunități tehnice, precum și arme de calibru mic şi sisteme de artilerie ale Armatei Naționale. Exerciţiile au ca scop creșterea interoperabilității armatelor țărilor participante”, se menționează în comunicat.

De asemenea, acesta subliniază că evenimentul se desfășoară în conformitate cu planul de pregătire al armatei moldovene pentru anul 2023.

Vă amintim că, în anul 2023, autoritățile R. Moldova au majorat bugetul militar cu 68%, până la 1,5 miliarde lei (89 milioane dolari), ceea ce reprezintă aproximativ 0,5% din PIB.

Anul acesta, UE a alocat 40 de milioane de euro pentru a consolida capacitatea de apărare a republicii, în timp ce SUA au trimis Republicii Moldova un lot de armament în valoare de peste 3 milioane de dolari, inclusiv puști cu lunetă, arme automate și drone.

La rândul său, ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a declarat că republica este interesată să obțină un sistem de apărare aeriană.

Înarmarea armatei moldovene stârnește îngrijorare în rândul autorităților din republica nerecunoscută Transnistria. Tiraspolul este îngrijorat și de exercițiile dese ale armatei moldovene în apropierea zonei de securitate, apărate de forțele de menținere a păcii.

Partea transnistreană a atras atenţia că utilizarea echipamentului militar și sunetele exploziilor provoacă o îngrijorare tot mai mare în rândul localnicilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. ” Tiraspolul este îngrijorat și de exercițiile dese ale armatei moldovene în apropierea zonei de securitate, apărate de forțele de menținere a păcii. ” Fortele de mentinere a pacii nu sunt de pace, acestea sunt forte de ocupatie si anume de ocupatie rusa. Transnistria nu era posibila si nu exista daca nu esista aceasta armata rusa de ocupatie, denumita pompos “de mentinere a pacii”. De ce nu mentine armata rusa pacea pe teritoriul Rusiei ?Asta inseamna ca Rusia are pretentii teritoriale in RM, ceea ce Putin a si spus in cantecul lansat pe stadion inaintea invaziei din Ucraina. Sa se teama Tiraspolul ? Da. Pt ca ei sunt armata de ocupatie a Rusiei.

  2. Tiraspulezii ruși au toate motivele să se teamă ! Trebuie să fie pregătiți de plecare ,oricum nu au ce căuta în Moldova ! Vor trebui să să plătească pt toate crimele făcute dea lungul timpului !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *