Ministerul Economiei stabileşte obiectivele politicii fiscale pentru următorii ani
"În condiţiile unei politici bugetare austere şi ale constrângerilor de ordin sistemic avem în faţă misiunea de a găsi în comun cel mai eficient set de instrumente care ar impulsiona producerea în economie şi creşterea exporturilor", a declarat în debutul şedinţei Valeriu Lazăr.
Pe parcursul discuţiilor a fost pus accentul pe identificarea unor propuneri concrete care vor fi ulterior înaintate în cadrul procesului de formare a politicii fiscale pe termen mediu, perioada 2011-2013. Temele principale de dezbatere au cuprins mai multe obiective, printre care: înviorarea procesului investiţional, inclusiv a investiţiilor străine directe, sporirea volumului producţiei industriale, agricole şi al serviciilor, care necesită a fi stimulate prin intermediul instrumentelor politicii fiscale.
În mod particular, au fost formulate un şir de propuneri la capitolul taxei pe valoare adăugată (TVA), inclusiv stimulentele fiscale pentru investiţii în special în cadrul utilajelor utilizate pentru producerea mărfurilor orientate către export.
De asemenea, a fost examinată oportunitatea extinderii posibilităţilor de înregistrare în calitate de plătitor de TVA benevolă pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Concomitent, a fost discutat subiectul aplicării cotei standard a TVA la zahăr şi posibilele efecte negative asupra producătorilor de sfeclă de zahăr.
Consiliul Consultativ pe lângă Ministerul Economiei a fost creat în calitate de organ consultativ, fără personalitate juridică, el funcţionează în condiţii de parteneriat şi asigură participarea societăţii civile şi a sectorului privat în procesul de elaborare, implementare, monitorizare, evaluare şi revizuire a politicilor promovate de ME.
Sursa: moldpres