Ultima oră

Ministerul Justiţiei ia decizii la comanda politică, iar Oleg Efrim e corupt, susţin experţii

De asemenea, există suspiciuni şi în privinţa integrităţii ministrului justiţiei. Toate acestea au fost discutat luni seara în cadrul emisiunii Politica de la TV7 în contextul legat de cele două funcționare ale Ministerului care au dezvăluit în cadrul unei conferinţe de presă despre abuzurile şi presiunile din partea lui Efrim, în special în privinţa refuzului Ministerului de a înregistra modificările la statutul Partidului Popular Republican care a decis schimbarea denumirii şi a ales un alt lider – pe Renato Usatîi.

Experţii prezenţi la emisiune au constatat că refuzul respectiv, decizie luată la comanda directă din partea lui Efrim, a fost unul ilegal şi nemotivat. Drept bază a servit o interpretare eronată a statutului PPR. „Este vorba de o acţiune politică. A fost încălcat principiul bunei credințe. NU a existat niciun motiv juridic de a refuza înregistrarea modificărilor respective”, a constatat juristul Pavel Midrigan.

De asemenea, cunoscutul analist politic Igor Boţan a arătat că Ministerul Justiţiei nu a avut motive pentru a refuza înregistrarea şi şi-a exprimat speranţa că la Curtea de Apel, unde a fost atacată hotărârea respectivă, va fi luată o decizie corectă. Ceea ce a făcut Ministerul este incorect, a punctat Boţan. Cunoscutul analist a criticat însă si modul în care cele doua angajate au făcut denunțul public de ieri, alături de un om politic, menționând ca nu a fost cea mai buna alegere.

Totodată, potrivit celor prezenți la emisiune, inclusiv cazul legat de PPR denotă încălcări grave pe care le comite Ministerul Justiţiei şi direct Oleg Efrim. Există suspiciuni motivate că Efrim acţionează la comanda politică şi ia decizie în funcţie de interesele liderului său de partid Vlad Filat. Astfel, dacă Partidul Liberal Reformator, despre care se spune că ar fi un aliat al PLDM a fost înregistrat în doar 11 zile, pentru nişte modificări ale statutului Partidul Naţional Liberal a fost purtat în instanță timp de un an de zile. Pe lângă faptul că refuzul MJ este ilegal, acesta a fost transmis şi cu întârziere, încălcându-se din nou legislaţia în vigoare, a declarat Renato Usatîi.

Expertul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției Mariana Calughin a criticat şi reacţia Ministerului Justiţiei după acuzațiile aduse de cele două angajate. Potrivit unui comunicat de presă difuzat de Minister “în cazul acestor persoane au existat și anterior, suspiciuni privind integritatea lor. În același timp, precizăm că toate acțiunile și declarațiile efectuate marginea acestui subiect denotă elemente de coruptibilitate în activitatea persoanelor în cauză”. Potrivit Marianei Calughin este vorba de acuzaţii neprobate. “Dacă existau bănuieli de corupţie, de ce nu s-a întreprind nimic până acum?”, s-au întrebat experţii, arătând că este vorba de nişte acuzaţii ieftine şi neprobate.

Toată această isterie va afecta negativ imaginea Ministerului Justiţiei, potrivit jurnalistului Vladimir Soloviov

Amintim că luni şefa direcţiei organizaţii necomerciale din cadrul Ministerului Justiţiei Elena Griţco şi angajata aceleași instituții Nina Cereteu au demisionat din cauza presiunilor la care au fost supuse de ministrul justiţiei Oleg Efrim care le-a impus să semneze şi mai multe acte ilegale din interese politice. Cele două au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Oleg Efrim le-a impus de mai multe ori să adopte sau să semneze decizii care contravin legislaţiei. Ultima acțiune de acest gen a fost presiunile din partea lui Efrim de a interzice modificările din statutul Partidului Popular Republican, care acum două luni a decis să-şi schimbe denumirea şi a ales un alt președinte. Elena Griţco şi Nina Cereteu au declarat că se vor adresa organizațiilor internaționale şi ambasadelor acreditate la Chişinău pe marginea acestui caz şi au cerut organelor abilitate să verifice legalitatea unor decizii politice luate la comanda directă a lui Oleg Efrim. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *