Ministerul Mediului a interzis vînatul la unele specii de animale şi păsări
La Ministerul Mediului a avut loc o masă rotundă, în cadrul căreia s-a luat în dezbatere problemele de reglementare a vînătorii în sezonul 2015-2016, pentru a explica de ce a fost interzis vînatul la unele specii de animale şi păsări.
La eveniment au participat ministrul Mediului Valeriu Munteanu, reprezentanți ai Societății Vînătorilor și Pescarilor din Moldova, Institutului de Ecologie și Geografie, Institutului de Zoologie, Inspectoratului Ecologic de Stat, Agenției ”Moldsilva”, organizațiilor neguvernamentale de mediu ș.a.
Ministrul Valeriu Munteanu a declarat că în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, principala competență a autorității publice centrale de mediu constă în conservarea și protecția regnului animal și vegetal, care reprezintă patrimoniul statului. Potrivit oficialului, în cazul în care este stabilit un declin al efectivului de animale, în special celor de vînat, conform convențiilor internaționale și legislației naționale, orice vînare a animalelor trebuie stopată.
Astfel, printr-o hotărîre de Guvern din 12 august 2015 a fost interzisă vînătoarea păsărilor acvatice, a iepurelui de cîmp şi a altor specii de animale (cerb, elan, căprior) din motivul densităţii insuficiente a populaţiilor respective. Aceasta a stîrnit nemulţumiri în rîndurile Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor, care au fost invitaţi la discuţii cu savanţii şi specialiştii în domeniu.
În urma discuţiilor, propunerile Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova şi cele ale Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, privind necesitatea deschiderii vînătorii la specia iepure de cîmp, au fost considerate drept neîntemeiate.
Potrivit ministrului Mediului, efectivul speciei este mult sub nivelul optim stabilit prin Concepţia de dezvoltare a gospodăriei cinegetice naţionale. Efectivul real al iepurelui de cîmp este estimat la cca 73.000 de exemplare, pe cînd densitatea optimă stabilită pentru fondul cinegetic naţional este de 160.000-200.000 de exemplare.
Interzicerea vînătorii la speciile de păsări migratoare, a explicat Valeriu Munteanu, de asemenea este bazată pe datele de evidenţă, prezentate de către Institutul de Zoologie al AȘM, prin care se constată o micşorare rapidă a efectivului speciilor de păsări migratoare, în special în ultimii cinci ani.
Reprezentanţii Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor nu au fost de acord cu aceste concluzii, declarînd că vor organiza acţiuni de protest.
În R. Moldova, sînt înregistrați peste 15 mii de vînători.
Sursa: Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!