Social

Ministerului Muncii şi membrii societăţii civile au discutat despre cum poate fi prevenită şi combătută violența

Cele două părţi au discutat despre procesul de definitivare și promovare a proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative pentru a preveni şi a combate violența față de femei și violența domestică și ratificarea Convenției de la Istanbul.

Ministra Stela Grigoraş a salutat membrii societăţii civile, apreciind implicarea acesteia pe mai multe segmente gestionate de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF). „Cred în forţa societăţii civile şi apreciez valoarea adăugată a acesteia în promovarea politicilor sociale. Astfel, vreau să asigur activiştii civici, vreau să asigur societatea civilă de conlucrare, deschidere şi transparenţă.” , a declarat ministra Grigoraş.

Conducerea MMPSF a reiterat că prevenirea și combaterea violenței în familie este o prioritate de bază a ministerului, enunţată inclusiv în planul de acţiuni pentru 100 de zile. Reprezentanţii ministerului au venit cu iniţiativa creării grupurilor de lucru sectoriale, care să discute divergenţele de opinii şi să revizuiască formulările contradictorii identificate de actorii implicaţi. În acest context, ministra Stela Grigoraş a conchis: „Voi susţine iniţiativa prin adoptarea unor paşi concreţi, corecţi şi coordonaţi”. Acţiunile concrete ale ministerului se referă la elaborarea documentului strategic de politici în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie şi convocarea Consiliului Coordonator interministerial în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, cu participarea societăţii civile.

De partea cealaltă, Valentina Bodrug, președinta Platformei pentru Egalitate de Gen, a menţionat: „Societatea civilă va participa la promovarea proiectelor de legi referitoare la prevenirea şi combaterea violenţei, iar singura cale de eficientizare a pledoariei este asigurată de eforturile conjugate ale autorităţilor centrale, ale partenerii de dezvoltare şi ale societăţii civile”. Totodată, membrii Platformei pentru egalitate de gen susţin abordarea sistemică, discutarea divergenţelor de opinie, revizuirea formulărilor şi organizarea şedinţelor tematice cu toţi actorii implicaţi în promovarea proiectelor de lege vizate.

Menţionăm că în luna iulie a anului trecut a fost lansată Platforma pentru Egalitate de Gen, menită să consolideze eforturile tuturor actorilor care militează pentru promovarea egalităţii de gen. La întrunirea de astăzi au participat: Valentina Bodrug, președinta Platformei pentru Egalitate de Gen, şi președinta ONG ”Gender-Centru”, Alina Enache, vicepreşedinta Platformei pentru Egalitate de Gen, Nina Lozinschi, secretara Platformei pentru Egalitate de gen, Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europeană, Angelina Zaporijan, președinta Asociațiai Obștească „Centrul de Drept al Femeilor”, Antoniţa Fonari, secretara generală a Consiliului ONG, Alexei Buzu, directorul executiv ”Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare” Elena Burcă, președinta Asociației Împotriva Violenţei "Casa Marioarei".

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *