Actualitate

Ministrul Culturii, acuzat de conflicte de interese: I-ar fi acordat fratelui său o indemnizație de merit pe viață

„Pe Site-ul Ministerului Culturii, pe data de 18.01.2022, a fost publicat anunțul despre Indemnizația de merit cu sprijin bănesc pentru personalități notorii din domeniul culturii.

Extrase din textul publicat: „Guvernul Republicii Moldova apreciază enorm contribuția oamenilor de cultură întru edificarea societății culturale și consideră un pas important în susținerea personalităților notorii instituirea, în anul 2022, a 50 de indemnizații noi de merit…”

„Indemnizația de merit este o formă de sprijin bănesc, din bugetul de stat, ce se acordă pe viață, pentru merite în domeniul creației, personalităților notorii care au împlinit vârsta de 60 de ani și sunt rezidenți în Republica Moldova…”

Membru Comisiei Naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit, evident, este și Ministrul culturii Sergiu Prodan. În această listă de beneficiari, cu numărul 1, este Vadim Prodan, fratele Ministrului culturii: „Domeniul creație cinematografică:
1. Prodan Vadim (propus de Uniunea Cineaștilor)” Candidatura acestuia a fost propusă de Uniunea Cineaștilor, adică de Consiliul UC, membru al cărui este Sergiu Prodan. Deci, Consiliul Uniunii Cineaștilor, cu Sergiu Prodan membru, propune această candidatură pentru a-i acorda fratelui indemnizaţia de merit, și Comisia Naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit, tot cu Sergiu Prodan în componența sa, îl promovează pe Vadim Prodan.

Aici a fost prima publicație: https://mc.gov.md/ro/content/lista-de-beneficiari-ai-indemnizatiilor-de-merit-fost-completata-cu-numele-53-de?fbclid=IwAR361AB1VVMTRTunHBCn5F2461jbu7WRf7nS4hGgCkuAKKXHJGHFtzsXc8o

Se vede, că cineva din conducerea țării l-a avertizat pe Ministru despre un eventual conflict de interese, fiindcă reacția Ministrului a fost imediată: el a scos de pe site-ul ministerului acest anunț, pentru a fi redactat (mai bine zis camuflat acest conflict de interese).

Acest link a fost scos de pe site-ul Ministerului Culturii unde a rămas doar: 404 Page not found! (screenshot-ul publicației este). A doua zi, 01/19/2022 – 18:57 acest anunț apare din nou, redactat: https://mc.gov.md/ro/content/lista-de-beneficiari-ai-indemnizatiilor-de-merit-fost-completata-cu-53-de-nume-anul-acesta Anunțul a fost redactat, nu însă și decizia Comisiei.

Deja numărul 1 din lista beneficiarilor – Vadim Prodan este plasat pe locul 3 (să nu bată la ochi). Extrase din textul nou publicat: „Domeniul creație cinematografică:
1. Berov Silvia (propusă de Uniunea Cineaștilor)
2. Dumbrăveanu Andrei (propus de Uniunea Cineaștilor)
3. Prodan Vadim (propus de Uniunea Cineaștilor)…” „Menționăm, beneficiarii de anul acesta au fost selectați în conformitate cu prevederile art.22 al Legii nr.21/2013 cu privire la oamenii de creaţie şi la uniunile de creaţie, de către membrii Comisiei naţionale pentru acordarea indemnizaţiei…”

„Membru al acestei Comisii Naționale – ”…Sergiu Prodan, Ministrul Culturii, a declarat conflict de interese și s-a retras de la dezbateri și vot”. În timpul ședinței, de ochii lumii, poate a și tăcut Ministrul, dar înainte de ședință nu s-au făcut oare înțelegeri cu interes personal? Ori, această declarație a fost făcută doar în postarea redactată? Nu avem de unde ști, fiindcă postarea de pe site-ul Guvernului a fost ștearsă. (!)

„Deoarece acest fel de îndemnizații e o dovadă a recunoașterii talentului și meritelor artistului de către guvernare, în semn de maximă apreciere, Ministerul Culturii va face tot ce-i stă în puteri ca în fiecare an să fie suplinit numărul de îndemnizații pentru cei care-și dedică viața culturii, promovează imaginea țării în spațiul cultural mondial și poartă numele de artist.” – a ținut să menționeze Ministrul Sergiu Prodan.

Nu mai întreb care sunt meritele în domeniul creației și cum a promovat imaginea țării în spațiul cultural mondial Vadim Prodan – este inutil. Între timp, sute de personalități notorii în domeniul culturii abia de mai supraviețuiesc cu pensii mizere…” a scris Jereghi pe pagina sa de Facebook.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *