Ministrul de externe a României, Titus Corlăţean îl critică DUR pe Băsescu: Astfel de declaraţii riscă să facă rău
‘Declaraţia de aseară (a preşedintelui Băsescu – n.r.) şi consecinţele potenţiale sau unele care încep deja să se materializeze sunt motivul pentru care am spus că unul din testele de stres din aceasta seară pentru mine îl reprezintă necesitatea de cenzură sau autocenzură. Este foarte greu, pe de-o parte, să încerci să le explici raţional unor oameni care gândesc, simt şi acţionează româneşte, de-o parte şi de alta a Prutului, că acest tip de declaraţii, care până la urmă se joacă cu sufletele oamenilor de bună credinţă şi români adevăraţi, nu-i ajută ci, dimpotrivă, riscă să facă rău’, a spus Corlăţean, joi seară, la Realitatea TV.
Potrivit acestuia, există o muncă ‘tenace’ prin care se încearcă să se facă în aşa fel încât procesul ‘de revenire acasă, în familia europeană, a fraţilor de dincolo de Prut’ să avanseze.
‘Există o muncă tenace adeseori mai puţin spectaculoasă şi vizibilă de a face în aşa fel încât procesul de revenire acasă în familia europeană a fraţilor de dincolo de Prut să avanseze şi avansează şi, iată, până la declaraţia de aseară având un culoar foarte important creat pentru Republica Moldova şi potenţat şi de decizia Ucrainei.(…) În astfel de momente, astfel de declaraţii riscă, dimpotrivă, să facă rău şi la Vest şi să ofere pretexte şi la Est şi să ofere pretexte şi în interiorul Republicii Moldova şi comuniştilor şi camaradului Voronin – camarad nu pentru mine – şi celor care nu doresc ca Republica Moldova să se îndrepte hotărât spre UE şi spre România. (…) Întotdeauna, când fixezi nişte obiective care pot fi atinse, trebuie să nu te joci, nici cu cuvintele, nici cu sentimentele oamenilor şi să faci ceea ce trebuie să faci’, a adăugat Corlăţean.
Şeful diplomaţiei române a afirmat că atunci când discuţi despre un proiect pentru România, care să includă şi ‘relaţia de suflet’ cu Republica Moldova, acest lucru nu trebuie făcut la televizor.
‘Noi ceilalţi, partide politice, prim-ministru, preşedinţi de Parlament, ministru de externe, noi nu trebuie să aflăm astfel de lucruri la televizor. Astfel de lucruri se discută, într-o societate democratică când vorbeşti de un proiect major al României, le discuţi la aceeaşi masă’, a completat Corlăţean.
El a punctat că în astfel de situaţii trebuie evitate greşelile, mai ales în momente importante, cum este acum Summitul de la Vilnius.
‘Este firesc ca fraţii să dorească – fraţii care au fost rupţi unii de ceilalţi în condiţii de război împotriva voinţei lor – să fie împreună, într-o formă sau alta. Este firesc să fie aşa. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să eviţi să faci greşeli şi acest tip de greşeli remarc – poate că este coincidenţă, poate că nu -, apar în momente importante. Au fost şi în alte situaţii şi au fost şi în acest moment înainte de decizia de la Vilnius’, a arătat ministrul român.
El a subliniat că un alt moment important pentru Chişinău este ca după parafarea Acordului de asociere, care va avea loc la Vilnius, să se facă şi semnarea respectivului document în timp util.
‘După parafare urmează semnarea şi semnarea trebuie făcută anul viitor în timp util ca Parlamentul moldovean, înainte să îşi înceteze activitatea, să intre în campanie electorală, să aibă timp să ratifice, pentru ca procesul să devină ireversibil şi dacă semnarea nu va avea loc în timp util şi nu va fi accelerat, aşa cum până ieri lucram noi să facem acest lucru, să răspundă Traian Băsescu. Dacă chestiunile legate de viză nu se rezolvă până în martie în Parlamentul European, pentru că după aia PE intră în campanie electorală, şi după nu avem timp să facem treaba asta pe mandatul actualei Comisii, să răspundă cineva pentru aceste chestiuni, dacă prin declaraţii ridică noi obstacole, suspiciuni, rezerve din partea unor capitale europene’, a conchis Corlăţean.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că unirea României cu Republica Moldova ar trebui să fie al treilea ‘proiect fundamental’ al României, după intrarea în NATO şi UE.
‘Eu cred că acum este oportun să o spunem că avem acest obiectiv dacă vor vrea moldovenii. Eu am spus-o la Chişinău. Sunt convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, Romania va spune ‘da’ fără să ezite. (…) Următorul proiect de ţară pentru România, pe care cred că de acum îl putem spune public, este: vrem să ne întreg ţara’, a susţinut Băsescu, într-o emisiune televizată.
Sursa: Agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!