Actualitate

Ministrul Economiei, Gaibu, recunoaște că „economia” R. Moldova este doar 3% din cea a României. Majoritatea banilor din buget se duc pe domeniul social

Potrivit Infotag, el a vorbit despre acest lucru marţi în cadrul conferinţei "MACRO-2021: Moldova, la 30 de ani de independenţă", transmite Știri.md.

"Economia Republicii Moldova reprezintă doar circa 3% din economia României. Noi ca ţară avem nevoie critică de creşterea numărului locurilor de muncă.

Doar 40% din populaţia activă este angajată în activitate economică, faţă de o medie de peste 70% în UE. Acest lucru duce la faptul că bugetul de stat are din ce în ce mai puţine resurse pentru a acoperi necesităţile. Pentru anul 2022, bugetul de stat va cheltui 33 mlrd. lei din totalul de 80 mlrd. pentru priorităţi sociale", a spus ministrul.

Sunt trei direcţii pe care va merge guvernarea de la Chişinău. Prima se referă la raţionalizarea activităţilor economice şi a serviciului public, susţinerea creării întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv a celor de familie.

"Motivul pentru care la noi apar foarte puţine întreprinderi mici este cadrul regulatoriu. De exemplu, la o companie au fost blocate conturile pentru o datorie de 0,02 lei. Sunt realităţi anecdotice, dar care fac parte din cotidianul Republicii Moldova", a spus Gaibu.

A doua ţine de atragerea investiţiilor, care aduc şi competenţe noi.

"Vom optimiza Zonele Economice Libere. Din păcate, Moldova pierde competiţia în atragerea investiţiilor străine. În România de exemplu, datorită fondurilor structurale europene, investitorii pot primi până la 50% din investiţie", a spus Gaibu.

Iar cea de-a treia direcţie se referă la domeniul tehnologiilor informaţionale.

"Avem deja proiectul Parcului IT, care arată direcţia cea bună. Domeniul de digitalizare va creşte în continuare. Avem însă nevoie şi de reforma în domeniul educaţional. Adaptarea la noile realităţi, ca societate, este critică pentru Republica Moldova", a conchis ministrul.

 Ministrul Sergiu Gaibu recunoaște că R. Moldova este un pseudo-stat cu o economie în colaps. Banii din Buget sunt puțini, pentru că angajați sunt puțini. Crearea de noi locuri de muncă va fi o sarcină aproape imposibilă, pentru că nu există forță de muncă, pentru că nu există fonduri europene, și pentru că nu există o piața de desfacere, și nici un regim fiscal atractiv. Banii, puțini, care ajung în Buget sunt în marea lor proporție cheltuiți pe pensii și alte cheltuieli sociale. Bugetarii și pensionarii, cu banii primiți de la stat, consumă produse din import, pentru că nu se mai produce nimic în R. Moldova, iar astfel generează un deficit de cont curent uriaș de aproape 4 miliarde de dolari anual.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *