Ministrul maghiar de externe anunță o nouă ordine mondială, pregătită de marile puteri
Decalajul dintre comunicarea politică și realitate, care este acum prea mare, trebuie redus cât mai curând posibil, aceasta este una dintre premisele pentru ca lumea să intre în era conectivității, a declarat ministrul ungar de externe miercuri, la New Delhi, relatează Rador Radio România.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó a luat cuvântul la sesiunea plenară la nivel ministerial a conferinței de afaceri și durabilitate a Confederației Industriei Indiene, şi a vorbit, în primul rând, despre dificultățile grave din ultimii ani, subliniind că lumea trăiește în prezent într-o epocă a pericolului, fără nicio exagerare, iar economia globală a fost complet răsturnată de mai multe ori în ultima perioadă, în urma căreia este în devenire o nouă ordine.
Evoluția
În urma pandemiei de coronavirus lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte și fabricile au fost închise. Războiul din Ucraina și regimul de sancțiuni impus din cauza acestui război au făcut parțial imposibilă cooperarea eurasiatică și au eliminat modelul de creștere bazat pe combinația dintre transportatorii energetici ruși ieftini și tehnologiile occidentale avansate.
Multe state europene cumpără acum purtători de energie din surse alternative sau prin terți din Rusia, a subliniat oficialul ungar, care a amintit şi de paralizarea Canalului Suez ca efect secundar economic al conflictului din Orientul Mijlociu, din cauza căruia transportul de mărfuri Est-Vest a devenit mai imprevizibil, mai lung și mai scump. Europa nu are nevoie de un alt factor extern care ar putea determina din nou creșterea prețurilor, după o inflație galopantă.
Toate aceste conflicte și tensiuni comportă un pericol major, şi anume ca lumea să treacă din nou pe calea creăriii unor blocuri economice, însă după cum se ştie, Europa Centrală a pierdut din această cauză în trecut, iar Ungaria a pierdut patruzeci de ani, fiind “asuprită de Est și neglijată de Vest”. Din acest motiv Ungaria pledează în continuare pentru conectivitate, în loc de formarea noi blocuri economice.
Cele două condiții prielnice
Péter Szijjártó a mai spus că există două condiții principale pentru ca perioada de conectivitate să apară și niciuna dintre ele nu este simplă: una este readucerea respectului reciproc în politica internațională, iar cealaltă este ca bunul simț și raționalitatea să înlocuiască ipocrizia și ideologizarea chestiunilor practice. “Decalajul dintre comunicarea politică și realitate trebuie redusă rapid și semnificativ, deoarece în prezent este prea mare”, a precizat ministrul de externe, care a dat trei exemple în acest sens.
- Pe de o parte s-a referit la faptul că unii dintre colegii săi europeni vorbesc despre separarea economiilor de est și de vest, în timp ce cele mai mari companii din industria auto europeană au devenit acum absolut dependente de furnizorii lor estici.
- Pe de altă parte, a abordat și interzicerea importurilor de țiței rusești, subliniind că ponderea importurilor rusești în India a crescut de la 0,2% la 30%, în timp ce Europa a devenit principalul cumpărător de țiței indian. Szijjarto a menţionat, totodată, că Rusia a devenit furnizorul numărul unu de uraniu al Statelor Unite, în timp ce presiunea rămâne puternică pentru a pune capăt cooperării nucleare cu rușii.
În timpul președinției ungare a Uniunii Europene din acest an, Guvernul dorește să promoveze cooperarea economică cu India, scopul fiind reluarea negocierilor de liber schimb și începerea negocierilor privind acordul de protecție a investițiilor și indicațiile geografice, a mai precizat ministrul ungar de externe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Da
O noua ordine in care Ungaria nu va mai putea santaja pe nimeni si care astfel isi va avea viitorul pe undeva dincolo de Urali, de pe unde au venit stramosii lui Selaru asta maghiar ( Szijjàrtò tradus Selaru ) pe undeva prin regiunea Komi sau prin Mansysk. Asta daca o sa le dea voie vreun satrap local.