Politică

Ministrul spaniol al Energei toarnă sare pe rană: UE e departe de a găsi soluții de durată la criza energiei

Statele membre ale Uniunii Europene sunt încă departe de a identifica soluții comune la criza energetică, a declarat marți ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, conform Reuters. “Deși se fac progrese cu o viteză fără precedent în cadrul parametrilor obișnuiți ai UE, suntem departe de a putea identifica în mod clar soluții care să poată fi susținute în timp”, a declarat Ribera, adăugând că este nevoie de mai multă flexibilitate și solidaritate între statele membre. Anterior, Reuters anunța că țările UE sunt în dezacord cu privire la modul de abordare a crizei energetice.

Croația și Lituania doresc un plafon pentru gazele naturale en-gros, Slovenia pledează pentru un plafon doar pentru gazul lichefiat, în timp ce Finlanda și Slovacia nu sunt de acord cu privire la subvențiile directe. Germania – cea mai mare economie a blocului și principalul oponent al plafonării prețurilor la gaze – a declarat că achizițiile comune, reducerea consumului și creșterea ofertei sunt mai degrabă calea de urmat.

Oficialii din aceste țări și-au exprimat opiniile la sosirea la Luxemburg pentru discuțiile dintre miniștrii afacerilor europene, în vederea pregătirii unui summit al liderilor naționali care va avea loc joi și vineri și pe agenda căruia se va afla în principal criza energetică.

Înaintea summitului, Comisia Europeană va propune separat, marți, un alt set de măsuri pentru a reduce prețurile ridicate la energie. Totuși, acestea nu vor include o plafonare imediată a prețurilor la gaze, lucru care a divizat blocul comunitar.

Miniștrii croați și lituanieni au susținut o plafonare a prețului angro al gazelor, iar Croația a subliniat, de asemenea, necesitatea unor achiziții comune de gaze între cele 27 de state membre ale UE. Slovenia, însă, a optat pentru un plafon de preț doar pentru gazul lichefiat.

“Slovenia va pleda pentru introducerea așa-numitului plafon dinamic de preț pentru gazul lichefiat cât mai curând posibil, dacă este posibil – acum”, a declarat secretarul de stat al ministerului de externe al acestei țări, Marko Stucin.

Colegul său slovac, Andrej Stancik, a cerut o reformă a pieței pe termen mai lung pentru a decupla prețul energiei electrice produse din gaz de cel al energiei electrice generate din alte resurse, precum și solicitarea de subvenții directe din partea UE pentru consumatori și întreprinderi.

Tytti Tuppurainen, ministrul finlandez al afacerilor europene – o țară în general sceptică față de intervențiile pe piață – a declarat că Helsinki este acum pregătită pentru un plafon “temporar” al prețului la gaze. Dar ea s-a declarat împotriva ajutoarelor pentru consumatori.

“În loc să subvenționăm gospodăriile individuale, ar trebui mai degrabă să stimulăm investițiile în energia verde”, a spus ea, adăugând că acest lucru ar limita, de asemenea, dependența Europei de furnizori de energie precum Rusia.

Anna Luehrmann, ministrul german al afacerilor europene, a subliniat necesitatea achizițiilor comune de gaze, precum și a reducerii consumului și a diversificării structurii de aprovizionare prin adăugarea mai multor surse regenerabile și a unor furnizori diferiți.

“Este important ca măsurile naționale și europene să funcționeze mână în mână”, a declarat Luehrmann, fără a menționa deloc un plafon.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *