Minorii se dau în violuri, omoruri şi tâlhării
Potrivit unor date neoficiale, numărul minorilor infractori este în creştere, ei fiind siguri că vor scăpa de pedeapsă. Din cauza vârstei pe care o au, minorii nu pot fi consideraţi subiecţi ai unui proces judiciar.
O tânără din Ceadâr-Lunga a fost privată de libertate şi violată timp de două zile de câţiva băieţi din acelaşi raion. Printre făptaşi se numără şi minori. Instanţa de judecată le-a stabilit acestora pedepse cu închisoarea condiţionate, ceea ce înseamnă că minorii vor fi privaţi de libertate doar în cazul în care vor mai nimeri în atenţia poliţiei pe parcursul a câteva luni. Un alt adolescent, în vârstă de 16 ani, a ajuns pe banca acuzaţilor după ce a comis mai multe furturi: două – din automobile, unul – dintr-un birou al Judecătoriei Briceni, trei – dintr-un spital, altul – dintr-un restaurant. Cauza penală a fost transmisă în instanţa de judecată pentru a fi examinată în fond.
Un minor de numai 12 ani din Nisporeni este bănuit că a ucis un bătrân, lovindu-l cu un topor în cap. A fost internat la un centru de plasament temporar al minorilor, iar poliţia cercetează cazul.
Acestea sunt doar câteva ştiri despre infracţiunile săvârşite de minori, ştiri apărute în ultima săptămână. Am contactat mai mulţi experţi din diferite domenii pentru a solicita părerea lor: trebuie pedepsiţi minorii care săvârşesc crime sau nu? Părerile sunt împărţite…
Rechizitoriu: Vinovat!
Şeful Secţiei minori şi drepturile omului din cadrul Procuraturii Generale, Iurie Perevoznic, consideră că minorii care nu sunt pedepsiţi nu pot fi influenţaţi să-şi schimbe comportamentul. „Fiecare caz este individual. Există o totalitate de factori ce influenţează decizia instanţei. Procurorii pot cere pedepse cu închisoarea pentru crime grave şi deosebit de grave. Instanţa urmează prevederile generale ale Codului Penal, dar le aplică în funcţie de circumstanţele fiecărui caz”, susţine dânsul. Potrivit procurorului, instituţiile internaţionale pornesc de la premisa că minorul infractor este, în primul rând, o victimă. „Copilul merge pe o cale ilegală în virtutea unor factori care au influenţat comportamentul lui deviant. Un lucru este cert: în cazul în care infractorul minor nu-i pedepsit deloc, nu avem pârghii pentru a-i influenţa comportamentul şi, peste alte câteva zile sau luni, el va comite o altă crimă, poate mult mai gravă”, a conchis procurorul.
În SUA, minorii sunt traşi la răspundere de la vârsta de zece ani
Pedeapsa este necesar să fie, chiar şi în cazul celor mai grave crime, una condiţionată. Această părere e împărtăşită de Svetlana Vişanu, medic psihoterapeut la Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”. „Minorului trebuie să-i fie organizate discuţii cu psihologul, pentru a identifica motivul săvârşirii infracţiunii. Oricum, chiar dacă va sta la închisoare, asta nu înseamnă că el va înţelege gravitatea crimei săvârşite”, ne-a mai spus medicul Svetlana Vişanu.
Avocata parlamentară a copilului Tamara Plămădeală este convinsă că, pentru a responsabiliza copilul pentru ceea ce a comis, el trebuie să fie sancţionat. „Dacă nu vom sancţiona fărădelegile şi vom evita tragerea la răspundere a infractorilor, vom creşte o generaţie de criminali care nu vor mai respecta legea. De obicei, copiii porniţi pe crime gândesc astfel: „Eu sunt minor şi nu voi fi tras la răspundere. Deci, pot face orice”, consideră Tamara Plămădeală, menţionând şi exemplul Statelor Unite: „În SUA, bunăoară, copilul poate fi tras la răspundere pentru omor, viol şi alte crime grave chiar de la vârsta de zece ani. Un asemenea criminal stă închis alături de puşcăriaşii adulţi”.
Majoritatea copiilor certaţi cu legea, devenind adulţi, comit alte crime. „Problema este că serviciile sociale de la noi lucrează foarte prost. Copilul trebuie monitorizat, instruit şi pregătit – ca să înţeleagă că a comis o infracţiune foarte gravă şi că el reprezintă o problemă pentru societate”, a afirmat avocatul copilului.
Statistică: MAI vs. PG
Datele oficiale despre numărul minorilor infractori ale poliţiştilor sunt diferite faţă de cele ale procurorilor. Potrivit MAI, în primele nouă luni ale anului trecut, 1.221 de minori au săvârşit 958 de infracţiuni. „Noi am înregistrat o cifră mai mare decât cea a Ministerului de Interne. În anul 2011, minorii, singuri sau împreună cu maturii, au comis circa 2000 de infracţiuni”, ne-a spus procurorul Iurie Perevoznic.
Statul nu are soluţii
Vicepreşedintele Parlamentului, membră a Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Liliana Palihovici: „Nu sunt adepta pedepsirii minorilor cu închisoarea, excepţie fiind doar cazurile extrem de grave. Abordarea pedepsei în forma care există nu va ajuta minorul care a săvârşit infracţiunea să-şi corecteze greşeala. Întemniţarea copiilor nu este o abordare corectă a problemei date. Există unele programe-pilot, realizate de organizaţii neguvernamentale, dar şi acestea nu sunt complexe. Totodată, există asemenea proiecte şi la Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, Ministerul de Interne şi cel al Protecţiei Sociale şi Familiei…”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!