Minunea tricoloră
De ziua Națională a României, marcată la 1 decembrie, în Piața Marii Adunări Naţionale din Chişinău a fost întins cel mai lung tricolor din toate timpurile.
Drapelul, cu o suprafață de 1500 metri pătraţi şi peste 80 kg, a fost întins în centrul capitalei de aproximativ 300 de persoane. Astfel, cei prezenţi la eveniment au marcat într-un mod deosebit 94 de ani de la Marea Unire din 1918.
Evenimentul a fost organizat de către voluntarii Platformei Civice „Acţiunea 2012” care au celebrat astfel Ziua Națională a tuturor românilor. „Astăzi am desfăşurat cel mai mare drapel care a existat vreodată. Avem mare speranţă că, prin acţiunile care le organizăm azi, toţi cei care iubesc istoria şi acceptă adevărul aşa cum este, vor fi de acord cu ceea ce facem”, a spus Cristina Zelinschi, o reprezentantă a Platformei Civice „Acţiunea 2012”.
Mulţi trecători au rămas încântaţi de dimensiunile drapelului şi au menţionat că şi-au amintit de evenimentele din anii 1989.
„Îmi amintesc de anii 1989-1990, ceea ce se întâmpla atunci în Piaţa Marii Adunări Naţionale era un miracol pentru toţi. Trăiam cu speranţa şi credeam că suntem atât de aproape ca visul să devină realitate. Acum au rămas puţini oameni care mai cred în unirea acestor două state. Pe cât de lung este tricolorul, pe atât de mare să fie speranţa celor care au ieşit astăzi în Piaţă”, a spus Dumitru Şercănean.
Prezent la eveniment, academicianul Ion Mahu, veteran de război al Armatei Române, a spus că sărbătoreşte Ziua Naţională a României în fiecare an. „Ceea ce se întâmplă astăzi în Piaţă e o minune, este un semn de respect pentru această zi importantă şi pentru românii de pretutindeni. Eu am făcut Şcoala Militară de Ofiţeri în Armata Română şi pentru prima dată am participat la sărbătorirea zilei de 1 Decembrie în anul 1944, atunci când România a fost eliberată de armatele fasciste. De atunci, în fiecare an, în această zi remarcabilă, ne întâlnim cu veteranii de război pentru a sărbători. Însă mulţi ani am omagiat această zi în secret, pe vremea Uniunii Sovietice, atunci când la putere era partidul comunist”, a menţionat academicianul Ion Mahu.
Drapelul a fost cusut la Chişinău, timp de trei zile, iar materialul a fost adus din România. Acesta a costat circa trei mii de lei.