Actualitate

Mitropolia Moldovei îi răspunde lui Nantoi: Regretăm enorm de mult faptul că se încearcă aruncarea vinei și responsabilității pe alte instituții și entități

„Declarațiile din ultima perioadă a unora dezamăgesc și ne întristează. Asemenea declarații, în primul rând, confundă în mod fățiș și intenționat adresarea făcută unei persoane publice oficiale cu una față de o persoană fizică, folosind un limbaj trivial, suburban și neadecvat, iar sarcasmul și tonul plin de dispreț a acestor adresări, nu lezează doar demnitatea unor persoane, ci atentează la sentimentele a mii și mii de oameni care se regăsesc sau recunosc în ei pe liderii lor spirituali”, se arată în declarația Mitropoliei Moldovei, scrie ziarulnational.md.

Instituția explică și vizita Mitropolitului Vladimir la Tiraspol, unde s-a întâlnit inclusiv cu separatistul Vadim Krasnoselski.

„Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, prin vizita sa de la Tiraspol, a demonstrat foarte clar că, dacă la nivel politic între Republica Moldova și Transnistria nu există unitate, la nivel bisericesc această unitate niciodată nu a încetat. Transnistria este până astăzi spațiul canonic al Bisericii Ortodoxe din Moldova, unde ierarhul său, Mitropolitul Vladimir, este totdeauna așteptat și binevenit. Și poate e timpul să recunoaștem că Mitropolia Moldovei este la ziua de azi, unica instituție care se bucură de încredere, unește și are valabilitate pe ambele maluri ale Nistrului. Este unicul fir care mai leagă, real nu teoretic, cele două maluri”, se spune în declarație.

Mitropolia Moldovei s-a referit și la „acordul de colaborare” cu așa-zisul ministru al apărării al regimului din stânga Nistrului”, care prevede inclusiv „educația patriotică” a militarilor din trupele paramilitare ale aceluiași regim.

„Mitropolia Moldovei are încheiate acorduri de parteneriat cu diferite instituții din R. Moldova, inclusiv cu cele ale structurilor de forță. Pentru că Biserica Ortodoxă dintotdeauna a fost lângă toate instituțiile statului și poporul ei, misiunea Ei fiind de a se ruga: „pentru pacea în toată lumea”, „pentru stăpânirea, oastea și poporul ei”, „pentru mai marii orașelor și ai satelor”, lucru de care se poate convinge lesne oricine intră măcar odată în Biserică”.

Totodată, instituția subordonată BOR susține că nu poate să rămână indiferentă la ce se întâmplă în societate, „atunci când partidele de la guvernare sau anumite personaje dau dovadă de inacțiune și de lipsă de atitudine”.

„Regretăm enorm de mult faptul că se încearcă aruncarea vinei și responsabilității pe alte instituții și entități, ca de exemplu Mitropolia Moldovei. Mai mult ca atât, cu profund regret, constatăm că instituțiile de stat din Republica Moldova, sistematic neglijează apelurile Mitropoliei Chișinăului, indiferent de domeniul vizat. De asemenea, deranjează incosecvența mesajelor unor actori politici, care uneori cheamă la tăcere totală și neimplicarea Bisericii în sfera politicului, iar alteori solicită „expres” declarații și luări de poziții pe anumite probleme și situații. În acest context, declarăm drept inadmisibilă orice formă de ingerință în treburile Bisericii, cum ar fi, când, cum trebuie să ne rugăm sau să ne împărtășim și reiterăm dorința noastră de a nu implica Biserica în toate neînțelegerile și jocurile politice naționale sau internaționale, ci de a lăsa Biserica să-și facă misiunea sa de bază”, se mai arată în declarația Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *