Mituri despre înec: Deseori, o scenă de înec se întâmplă în TĂCERE
Căpitanul sărise în apă neavând timp să se dezbrace și a început să înoate atât de repede cât a putut. În trecut acesta a fost salvator, bărbatul se îndrepta spre un cuplu, care între timp se scăldau în apă.
„Probabil crede că te îneci”, i-a spus soțul soției. Cu câteva secunde în urmă, aceștia au intrat în apă la adâncimi destul de mari și în tot acest timp strigau și se veseleau. Astfel cei doi, au gândit că bărbatul ar fi înțeles greșit gesturile lor și a pornit să-i salveze.
„Dar ce face, nu vede că totul este bine?” a menționat soția iritată. În clipele următoare, soțul i-a făcut din mână căpitanului și i-a strigat că totul este în regulă. Însă, bărbatul continua să înoate cu aceeași viteză și când ajunsese în dreptul lor, le-a strigat: „ La o parte!”
Chiar în spatele lor, la mai puțin de trei metri, se îneca fiica lor de nouă ani. Aceasta a izbucnit în plâns abia după ce a fost salvată, iar până atunci nu a scos nici un sunet.
Cum a înțeles căpitanul, de la o distanță de mai bine de 15 metri, că fetița se îneca? Și de ce tatăl care se afla chiar în preajma ei nu a bănuit nimic?
Puțini cunosc, însă, că atunci când o persoană se îneacă, aceasta nu strigă după ajutor și nici nu se zbate în apă, așa cum se presupune.
Căpitanul a învățat să înțeleagă aceste lucruri, când a făcut cursurile de salvamar. În schimb tatăl fetiței a rămas uluit, deoarece, acesta își imagina că un înec este asemănător cu secvențele pline de panică din filme.
Tot el a subliniat faptul că este absolut normal că fetița nu a putut scoate nici un sunet în timp ce se îneca. Deseori, o scenă de înec se petrece aproape în tăcere.
Pericolul real sau aparent prin sufocarea cu apă, cauzează așa numita reacție instinctivă a celui care se îneacă, definiția a fost dată de către doctorul în științe Francesco A. Pia. Ca să vă dați seama mai bine, cum trece toată această scenă de tăcere gândiți-vă la următoarele.
Înecul este a doua cauza de deces accidental în rândul adolescenților până la 15 ani (prima fiind accidentele rutiere). Astfel, din cei 720 de copii care au să se înece anul viitor, cel puțin 375 vor deceda la mai puțin de 22 metri depărtare de părinți. Iar din zece copii care se scufundă, unul se va îneca în fața părinților, care nici nu vor bănui ce se întâmplă. (Sursa: Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor SUA).
În revista „ Coast Guard’s On Scene” Francesco Pia a încercat să explice cum se petrece o scenă de înec și de ce aceasta se desfășoară într-o tăcere absolută:
• Cu puținele excepții, oamenii care se îneacă, nu reușesc fizic să cheme ajutor, deoarece respirația, este funcția principală a sistemului respirator iar discursul – este funcția secundară. Așadar, pentru a vorbi, este necesar să respiri.
• Gura celui care se îneacă, periodic este acoperită de apă. Timpul în care gura se află deasupra apei nu este de ajuns pentru a expira și inspira aer. Astfel, victima reușește doar să respire și nu izbutește să cheme ajutor.
• Nu apucă să fluture nici din mâini, fiind că, instinctele îl obligă să întindă mâinile în lături încercând să iasă la suprafață pentru a inspira puțin aer.
• Reacțiile instinctive nu-i permit omului să-și controleze mișcările mâinilor. Acesta nu este în stare să se oprească și să înceapă a gândi rațional în acel minut. Drept urmare, persoana dată nu se va deplasa în direcția salvatorului și nici nu se va apuca de dispozitivele de salvare oferite.
• Atât timp cât continuă reacția instinctivă, corpul rămâne în poziție verticală în apă. Dacă acesta nu va fi salvat, corpul lui se mai poate menține în apă între 20 și 60 de secunde înainte de scufundarea totală.
În atenția părinților, dacă copii se bălăcesc în apă, strigă, atunci totul este în regulă, în cazul în care zgomotele au contenit, este necesar să mergeți ca să vedeți dacă totul este în regulă.
Sursa: materinstvo.ru
Traducere Stela Televca
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!