Culinar.md

Mituri și adevăruri despre ciocolată. E bună sau trebuie să renunţăm la ea?

Consumul moderat nu conduce la apariţia acneei și nici la cea a cariilor.
Înainte de a încerca să renunţaţi la acest produs irezistibil, e bine să ştiţi că faima proastă pe care o are ciocolata nu se bazează pe informaţii dovedite ştiinţific. Există câteva mituri pe care nutriţioniştii le demontează, explicând de ce a ajuns ciocolata o "sperietoare calorică" şi cum putem continua să ne bucurăm de ea fără niciun risc.

Consumul moderat de ciocolată nu este vinovat de producerea acneei și nu duce la apariția cariilor. Dimpotrivă, înaltul său conținut energetic o transformă într-un aliment recomandat pentru o dietă echilibrată, relatează site-ul dmedicina.com, citat de Agerpres.

E adevărat că îngrașă? Ciocolata nu favorizează excesul de greutate sau obezitatea dacă este consumată moderat, în cadrul unei diete care să echilibreze energia dobândită și consumul energetic al organismului.

Favorizează apariția acneei? Experții în nutriție afirmă că acneea are drept cauză fundamentală factori hormonali, tipici adolescenței, sau de ordin genetic. 

Nu s-a dovedit științific o relație între apariția coșurilor și consumul de ciocolată.

Provoacă apariția cariilor? Deși consumul de alimente și băuturi care conțin zaharuri este asociat, în general, cu apariția cariilor, această relație nu este directă, pentru că intervin alți factori precum textura alimentelor și aderența. O bună igienă bucală poate preveni apariția cariilor.

Generează dependență? Nu s-a putut demonstra științific că ar provoca un consum compulsiv. De fapt, pentru a se instala fenomenul de dependență, ar trebui să consumaţi zilnic cantități imense.

Ridică nivelul colesterolului? Grăsimile din ciocolată provin din untul de cacao, acid gras saturat care, spre deosebire de alți acizi, nu ridică nivelul colesterolului din sânge. De fapt, potrivit unor studii, consumul de ciocolată contribuie la menținerea nivelurilor "colesterolului bun".

Conține cafeină? Prezența cafeinei în ciocolată este nesemnificativă. În produsele de cacao predomină teobromina, care, deși este din aceeași familie cu cafeina, are o putere de stimulare puțin semnificativă.

sursa: eva.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *