ActualitateSănătate

Modificări în programul de instruire ȋn supravegherea medicală a persoanelor expuse profesional la radiaţii ionizante

Medicii interesaţi să fie formaţi şi abilitaţi ȋn supravegherea medicală a persoanelor expuse profesional la radiaţii ionizante trebuie să parcurgă un program de instruire, potrivit legislaţiei din România. Până acum, 291 de medici de medicina muncii au parcurs acest program de formare, care se derulează anual. Totuşi, din cauza cheltuielilor legate de plata acestei instruiri, Ministerul Sănătăţii va introduce un număr minim de cursanţi pentru derularea unui program de instruire.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de către Ministerul Sănătăţii, care urmează să modifice Metodologia de instruire iniţială în domeniul radiopatologiei şi al radioprotecţiei, al expunerii profesionale la radiaţii ionizante şi al răspunsului medical în situaţii de urgenţă radiologică, aprobată prin ordinul ministrului sănătăţii nr. 2646/2021. Ordinul nr. 2646/2021 prevede că “programul de instruire se desfăşoară anual, nu mai târziu de luna noiembrie a fiecărui an” Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o condiţie pentru derularea programului de instruire, privind numărul minim de participanţi înscrişi. “Programul de instruire se desfăşoară anual, nu mai târziu de luna noiembrie a fiecărui an, cu condiţia participării a unui minim de 5 persoane înscrise şi admise pe bază de dosar”, arată modificarea propusă în proiectul de ordin.

Autorii proiectului argumentează necesitatea modificării prin costurile legate de programul de instruire, care nu se justifică în cazul unui număr pea mic de cursanţi. “Din experienţa anilor anteriori a rezultat faptul că suma de 770 de lei per cursant, prevăzută pentru plata acestei instruiri (…), nu acoperă participarea a 4 medici primari ȋn calitate de lectori, a unui fizician, a unui biochimist, cu 18 ore de predare şi număr mare de ore alocate pentru pregătirea cursului, la care se adaugă cheltuieli legate de regie şi birotică, decât ȋn cazul participării a minim 10 cursanţi”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *