Economie

Moldova a depăşit faza critică a crizei economice

Respectiv, potrivit rezultatelor, primele luni ale anului 2011 demonstrează semne de trecere la modelul de creştere economică bazată pe investiţii şi exporturi.
“În primul trimestru al acestui an, credem că vom atesta o creştere a PIB de circa 7-8%. Mai mult decât atât, chiar şi sectoarele care au fost afectate profund de criză au înregistrat o creştere semnificativă”, a menţionat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.
Astfel, conform datelor Biroului Naţional de Statistică, a continuat creşterea exporturilor, o creştere mai mare decât importurile, lucru care indică faptul că în R. Moldova există tot mai mulţi producători care şi-au găsit pieţe stabile de desfacere pentru produsele sale.
În lunile ianuarie – martie 2011, exporturile s-au majorat cu 58,2% şi importurile – cu 44%. Această tendinţă vine pe fundalul unei creşteri şi în sectorul industrial, care a înregistrat o majorare de 8,5% faţă de aceleaşi luni ale anului trecut.
De asemenea, la prezentarea rezultatelor activităţii economice pentru anul 2010, ministrul Valeriu Lazăr a menţionat că la ora actuală există condiţii prielnice pentru creştere în sectorul agricol, datorită cererii mari a produselor agro-alimentare.
„Ţinând cont de aceste rezultate, putem afirma că economia R. Moldova, sub aspect sectorial, va ieşi din criză în următorii doi – trei ani, ceea ce este un rezultat bun. Mai mult ca atât, unele dintre sectoare, cum ar fi producţia agricolă şi industrială, se vor recupera integral anul viitor sau peste un an”, a anunţat Lazăr.
Despre prognozele pe termen mediu, Ministerul Economiei estimează că rata inflaţiei va constitui, la sfârşitul anului 2011, circa 8 la sută, fiind condiţionată, în general, de majorarea preţurilor la produsele şi serviciile cu preţuri, creşterea preţurilor la combustibil pe plan internaţional şi la produsele alimentare, majorările de impozite indirecte.
În acelaşi timp, în anul curent, cursul de schimb mediu anual al monedei naţionale se estimează la circa 11,7 lei pentru un dolar american. De altfel, în anii 2012-2014 se prognozează o stabilitate relativă a cursului de schimb al leului – circa 12 lei pentru un dolar american, lucru care va contribui la stabilitatea preţurilor.
În baza acestor evoluţii, PIB pentru anul 2011 se estimează în sumă de 82,1 miliarde lei, cu o creştere, comparativ cu anul 2010, de 5 la sută.
„Pentru a asigura aceşti indici, Ministerul Economiei consideră absolut necesare activităţile de promovare mai intensă a exporturilor, dezvoltare şi susţinere a întreprinderilor din sectorul privat, dezvoltarea sectorului real al economiei, inclusiv prin atragerea investiţiilor străine directe în economia naţională, promovarea unei politici fiscale prudente şi implementarea reformelor menite să reducă cheltuielile publice ineficiente”, a conchis Valeriu Lazăr.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *