Moldova Agroindbank solicită organelor competente să nu admită înstrăinarea ilegală a acțiunilor băncii
Într-un comunicat difuzat de bancă se subliniază că acţiunile în cauză reprezintă continuarea realizării schemei ilegale şi deosebit de periculoase lansate în adresa „Moldova-Agroindbank” şi acţionarilor ei în vara anului 2011 şi în anul 2012, dar care prin amploarea şi impactul lor depăşesc cu mult respectivele atacuri de tip raider. Potrivit Consiliului băncii, operaţiunile suspecte cu pachete considerabile de acţiuni ale „Moldova Agroindbank”, au fost efectuate prin intermediul şi în cîrdăşie cu Registratorul independent „Registru-Corect”, care a favorizat transferurile ilegale de acţiuni emise de bancă. Originea necunoscută a banilor cu care au fost dobîndite acţiunile băncii lasă loc de îndoieli vizavi de caracterul legal al provenienţei acestora şi creează suspiciuni justificate în acest sens.
Conducerea băncii subliniază că prin amploarea lor şi caracterul odios, aceste acţiuni frauduloase ”sînt pe măsură de a submina stabilitatea financiară a băncii, iar, prin precedentul deosebit de primejdios pe care îl crează – stabilitatea financiară şi economică a ţării”. Schimbarea esenţială a componenţei acţionariatului băncii, pecum şi a organelor de conducere ale ei fără acordul prealabil al instituţiilor financiare internaţionale, creditori ai băncii, va fi considerată de acestea drept cazuri de default cu drept de retragere înainte de termen a resurselor financiare împrumutate.
Banca își exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu acţiunile anemice ale organelor de resort ale statului vizavi de acest caz. Avînd în vedere gravitatea situaţiei, în scopul diminuării consecinţelor negative pentru bancă, acţionarii ei, întregul sistem bancar şi economic al ţării, Consiliul «Moldova-Agroindbank» atrage atenţia autorităţilor statului, întregii opinii publice asupra pericolului creat pentru bancă, creditorii şi deponenţii ei.
Potrivit Consiliului băncii, în calitate de regulator şi supraveghetor al sistemului bancar din Republica Moldova, Banca Naţională a Moldovei are obligaţiunea să aplice prevederile alineatului (2) al art.15 din Legea instituţiilor financiare şi anume: să suspende pentru acţionarii nou veniţi exerciţiul dreptului de vot, al dreptului de convocare şi desfăşurare a adunării generale a acţionarilor, al dreptului de a întroduce chestiuni în ordinea de zi, al dreptului de a propune candidaţi pentru membrii consiliului băncii, ai organului executiv şi ai comisiei de cenzori, al dreptului de a primi dividende.
Consiliul băncii subliniază că de voinţa şi corectitudinea acţiunilor Băncii Naţiolnale a Moldovei, precum şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, organelor responsabile de contracararea spălării banilor, altor autorităţi ale statului, va depinde, decisiv, revenirea situaţiei legale în structura acţionariatului „Moldova Agroindbank”, fapt care va asigura funcţionarea stabilă a băncii şi sistemului bancar în întregime.
noi.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!