Bună Dimineața

Moldova, destul de mare pentru a reuși

Vă invit să recapitulăm victoriile sportivilor noștri: Ana Ciuchitu a cucerit medalia de argint, la Campionatul European de Taekwondo, desfășurat la București, România. Drapelul Moldovei a ajuns pe prima treaptă a Campionatului Mondial la Lupte Unificate (Unified World Champions 2015), care a avut loc la Benidor, Spania. Orheianul Nicolae Deleu a devenit proaspătul campion mondial la Lupte Marţiale. Într-o altă țară europeană, cuplul format din Anna Matus și Gabriele Gofredo, care a reprezentat Republica Moldova, s-a poziționat pe primul loc la categoria Latino, în cadrul Campionatului Mondial de Dans Sportiv de la Viena. Asta nu e tot. Echipa masculină de șah a Moldovei a evoluat cu succes la Campionatul European pe echipe, care s-a desfășurat în Islanda, în perioada 12-22 noiembrie. Naționala noastră a realizat patru victorii, două egalități și a suferit doar trei înfrângeri. Liderul echipei, Marele Maestru Viorel Bologan, a înregistrat cel mai bun rezultat individual, acumulând 7 puncte din 9 posibile. În ultima rundă, jucătorul nostru l-a învins pe cel mai bun șahist din Ucraina, Marele Maestru Vasili Ivanchuk.

În mod normal, aceste reușite ar trebui să fie sonore, vizibile, să stârnească emoții și mândrie. Avem cu ce ne mândri! Nu suntem, potrivit The Economist, doar „țara suficient de mică pentru a eșua”, ci și destul de mare pentru a reuși. De ce nu se întâmplă asta? O parte din vină revine, fără îndoială, presei, pentru că nu include pe agenda publică și altfel de subiecte… pozitive. La TIMPUL încercăm să acoperim și povești de succes, istorii umane, care să mai descrețească frunțile cititorilor noștri – tocmai de aceea, în ediția de vineri, veți găsi un interviu cu un campion al Moldovei, dar și alte subiecte sociale.

Pe Facebook sau Odnoklassniki, știrile de ultimă oră, imaginile cu pisici și filmele haioase se propagă cu o viteză uluitoare. De ce reușitele moldovenilor nu devin virale? Involuntar sau nu, se pare că nu rezonăm cu victoriile noastre. Putem da vina pe lipsa unei identități naționale, pe presă sau pe importanța altor probleme, urmărind cu ochii pironiți, înghețați de scârbă, aceleași fețe ponosite ale politicienilor. Sau putem începe să-i promovăm pe ai noștri, să spunem un cuvânt de laudă, să ne simțim (după atâtea știri proaste) bine în propria țară.

Bravo, dragi sportivi moldoveni!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *