ROMÂNIA

Moldova greșește dacă se inspiră din modelul anticorupției românești

„Am înregistrat un proiect care vine să modifice legea cu privire la Procuratură, în sensul includerii unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia. Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a procurorului general, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor”, a explicat Litvinenco. El a precizat că amendamentele se referă și la modificarea componenței CSP.

În alte știri, magistrații spanioli se înghesuie la ușa comisarului pentru justiție la Bruxelles să se plîngă că Parlamentul vrea să facă modificări ale mecanismului de numire în CSM care vor duce la creșterea influenței politice asupra acestui organ de autoreglementare a magistraturii.

Nu e curios? Cînd e vorba de o țară aspirantă, ca Moldova, e bună intervenția politică la CSM iar evaluarea procurorului general e dinainte cunoscută. Va fi demis! Legea va fi schimbată retrospectiv ca să fie demis, că așa merge statul de drept. Spania, în schimb, e clar un caz de intervenție politică, pe urmele Poloniei la luat sancțiuni. E adevărat că una e țară membru și alta țară aspirantă, și fericiți cei care pot trăi cu standarde duble fără să-i omoare disonanța cognitivă sau scrupulele morale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *